IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувач на 51% от Формопласт е Пластхим-Т

Инвестицията е част от стратегията за изграждане на нова производствена база на територията на кърджалийското предприятие

10:18 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Купувач на 51% от Формопласт е Пластхим-Т

Седмица след обявяването на условията по предварителните договори за продажба на производствените си предприятия, Еврохолд България АД сключи сделка по продажба на 51% от участието си във Формопласт АД, се казва в уведомление на холдинга, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

На БФБ - София вчера са били прехвърлени 1 937 442 броя акции при цена 1,17 лв. за брой или обща стойност на сделката – 2 266 807 лв.

Купувач на пакета е Пластхим-Т АД, като инвестицията му е част от стратегията за изграждане на нова производствена база на територията на кърджалийското предприятие.

След финализирането на продажбата на Формопласт на Пластхим-Т, ще се реализира и пакетната продажба на част от производствените предприятия на Еврохолд, включително миноритарното участие в Пластхим-Т.

Общата стойност на сделките на база предварителните договори за продажба на компании е в размер на приблизително 40 милиона лева, от които 25,5 милиона лева са за покупка на акциите, а 14 милиона лева е стойността на дълговете на продадените дружества.

За полугодието на 2010, приносът на компаниите, които са предмет на договори за покупко-продажба като дял от консолидираните приходи на Еврохолд, възлиза на 7,3%, а делът на активите им е в размер на 7% от консолидираните активи на Еврохолд.

Получените средства холдингът възнамерява приоритетно да използва за намаляване на дълговете на компанията. След приключване на транзакциите, консолидираните разходи за лихви на Еврохолд ще се намалят с 3 милиона лева годишно.

"Продажбата ще позволи на мениджмънта да се фокусира изцяло върху управлението на компаниите от стратегическото си портфолио – Евроинс Иншурънс Груп, Евролийз Холдинг, Авто Юнион Груп и Еврофинанс", заявиха от Еврохолд след подписването на предварителните договори.

През второто тримесечие на 2010 консолидираните приходи от продажби на Еврохолд нараснаха с 21% на годишна база, но бе отчетена нетна загуба от 301 хил. лв.

След оповестяването на предварителните договори за продажба на компании, акциите на Еврохолд поскъпват с 3,4% до 0,90 лв. за брой. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 56,2 млн. лв. 

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Формопласт АД(FORM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още