IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3% от българите търсят професионална помощ при трудности със семейния бюджет

При нужда 28% от българите взимат пари назаем от членове на семейството, според „Профи кредит“

11:02 | 27.05.16 г.
3% от българите търсят професионална помощ при трудности със семейния бюджет

При обсъждането на семейния бюджет най-много българи се обръщат към членове на семейството си (64%), показват резултатите от проучване на компанията „Профи кредит“ в Чехия, Словакия, Полша и България. 

По този показател българите се нареждат на трето място спрямо чехи (70%), словаци (67%) и поляци (57%).

Българите (13%) по-често се обръщат към приятели за съвет в сравнение с чехите (12%), поляците (12%) и словаците (10%).

Проучването разкрива, че финансовите консултанти се ползват с най-ниско доверие сред гражданите на всички страни – едва 3% от българите, 5% от поляците, 10% от чехите и 10% от словаците търсят професионалисти при проблеми с бюджета.

Резултатите от проучването показват, че при нужда 28% от българите взимат пари назаем от членове на семейството, а 29% от свои приятели.

Десет процента от българите биха се обърнали към небанкови финансови институции и това е най-високият показател сред четирите страни – Чехия (6%), Словакия (5%), Полша (7%).

Към банкови институции се обръщат 33% от българите, което е най-ниският процент в сравнение с Полша (40%), Чехия (40%) и Словакия (42%).

Чехите са най-предпазливи, когато става въпрос за кредити – една трета от тях изобщо не биха прибегнали до заеми. В България една пета от хората твърдят, че никога не биха взели кредит, а други 10% нямат проблем с това.

Изследването показва още, че българските граждани имат най-малко познания как да проверяват своя кредитен статус – 49%, в сравнение с 59% в Чехия, 61% в Словакия и 72% в Полша.

Проучването е проведено в четири държави сред 4000 души възраст между 18 и 65 години през 2015 г. посредством онлайн допитване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още