IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките печелят нови 99 млн. лв. през август

Райфайзенбанк вече е четвъртата по размер на активите у нас, пращайки ОББ на пета позиция

13:04 | 01.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките печелят нови 99 млн. лв. през август

През август 28-те банки, опериращи у нас, печелят нови 98,8 млн. лв. Това е третата по големина печалба от началото на годината, след като в първия месец на 2015 г. секторът записа положителен финансов резултат в размер на 121 млн. лв., а през юли банките спечелиха 110,4 млн. лв.

Въпреки че печалбата се свива с около 10%, сравнена с предходния месец, резултатът през този август напълно покрива загубата от 87 млн. лв., която реализира секторът през същия месец на миналата година, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката на Българската народна банка (БНБ).

През първите осем месеца на годината банките у нас печелят общо 712,5 млн. лв., което е близо 5 пъти повече в сравнение с положителния финансов резултат за 143,5 млн. лв., който отчете секторът през същия период на миналата година, като се вземат предвид резултатите на Корпоративна търговска банка и Търговска банка „Виктория“. Тогава бяха поставени под специален надзор, а БНБ публикуваше резултатите на системата си без техните.

Ако резултатите на двата трезора не се включват, през осеммесечието на 2015 г. печалбата на сектора расте с 28% на годишна база.

Печалба на банковата система (в млн. лв.)

Графика: Изчисления на Investor.bg по данни на БНБ

Освен това има промяна в топ 5 на банките по размер на активите. Райфайзенбанк България измества Обединена българска банка от четвъртото място. Топ 3 остава без промяна – с УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка начело. Със сигурност до края на годината ще станем свидетели и на други промени – най-малко след заявката на Пощенска банка да се превърне в четвъртата по големина у нас, след като затвори сделката за клоновата мрежа на Алфа банка.

Към края на август 2015 г. общата сума на активите в системата възлиза на 84,8 млрд. лв., като те растат с 335,6 млн. лв. спрямо края на юли, става ясно още от статистиката на централната банка. Повишението 0,4% се дължи най-вече на повечето парични средства на търговските банки в централната банка, които растат с 323 млн. лв. за месец до 11,122 млрд. лв. Дълговите ценни книжа на разположение за продажба пък са нагоре със 110,5 млн. лв. до 7,4 млрд. лв. Намаление има при другите депозити на виждане при централната банка, които спадат със 131,026 млн. лв. до 2,02 млрд. лв.

Данните показват, че търговските банки държат повече средства под формата на пари, депозити на виждане и при централната банка в сравнение с общия обем на финансовите активи, държани за търгуване, тези, намиращи се на разположение за продажба, и инвестициите, държани до падеж.

Докато парите при централната банка и другите депозити на виждане се равняват на 14,75 млрд. лв., то инвестициите на банките в ценни книжа са за 10,8 млрд. лв. Съответно – делът на средствата при централната банка възлиза на 17,4% при около 13% за инвестициите в дългови инструменти. Отделно – кредитният портфейл на системата възлиза на 55,5 млрд. лв., като заема дял от 65,4%.

От страната на пасива увеличението в балансовото число се дължи най-вече на ръста на депозитите, посочват от БНБ. Те нарастват с 258 млн. лв. през август, за да достигнат до 71,898 млрд. лв.

Ресурсът от нефинансови предприятия се покачва с 2 на сто, или с 356 млн. лв., а привлечените средства от други финансови предприятия – със 154 млн. лв., което представлява повишение от 5,3%. Депозитите на домакинства се увеличават с 0,2%, или със 71 млн. лв. Около 84% от новопривлечените средства в системата от нефинансови предприятия и от населението са постъпили в петте най-големи банки. От своя страна те увеличават пазарния си дял до 56,7%.

В същото време БНБ отчита месечен спад на привлечения ресурс от кредитните институции и сектор „Държавно управление“.

През 8-месечието приходите на банките от лихви възлизат на малко над 2,47 млрд. лв., докато разходите са за едва 636,12 млн. лв. Така се формира нетен лихвен доход в размер на 1,835 млрд. лв., т.е. това е резултатът от разликата между приходите, които трезорите получават по кредитите, които отпускат, и разходите, които правят по депозитите.

Нетният лихвен доход нараства с 0,68% на годишна база от отчетените през януари-август 2014 г. 1,822 млрд. лв. Само през юли обаче показателят скача със 17,23%, показват изчисленията на Investor.bg.

Отделно – само разходите за лихви на банките спадат с цели 46,5% за година. Това се дължи на по-ниските лихви по депозитите, които се явяват фактическият разход за лихви на трезорите. В абсолютно изражение намалението е с 552,9 млн. лв.

Същевременно разходите за обезценки остават ниски, което също подкрепя печалбата на сектора. От началото на годината трезорите са извършили обезценки в размер на 536 млн. лв. при 588 млн. лв. за периода януари-август 2014 г.

Нетният доход от такси и комисиони на банките, т.е. разликата между приходите от такси и комисиони и разходите, които кредитните институции имат по това перо, пък скача с 18,8% на месечна база до 509,886 млн. лв. На годишна база покачването е с 6,63%. Към юли 2015 г. приходите от такси са за 586,745 млн. лв. при разходи от едва 76,859 млн. лв.

Нетният доход от такси и комисионни, т.е. разликата между приходите от такси и комисиони и разходите, които кредитните институции имат по това перо в периода януари-август, възлиза на 583,3 млн. лв., като спрямо края на юли расте с 14,4 на сто.

Освен това ликвидните активи на банковия сектор нарастват с 456 млн. лв. в резултат от увеличените парични средства и търгуеми ценни книжа с нисък риск, добавят още от БНБ в съобщението, придружаващо резултатите на системата.

В края на август коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, достига 33,89%, докато месец по- рано беше 33,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Съвсем скоро ще се разбере каква е била печалбата им:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Съвсем скоро ще се разбере каква е била печалбата им:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
skeptika
преди 8 години
10 % плосък данък плащат фирми / балъци + обикновеното матрялонаселение големите фирми плащат 0 % ..или малко над 0 % плосък данък!така е направен закона , че да Не плащат , или ако искат...2- 3 % макс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
''През първите осем месеца на годината банките у нас печелят общо 712,5 млн. лв., което е близо 58 пъти повече в сравнение с положителния финансов резултат за 143,5 млн. лв., който отчете секторът през същия период на миналата година''58 пъти ???????65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments Тоест 10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 8 години
съгласен, таксите за тези задължителни услуги са твърде високи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Банките печелят нови 99 млн. лв. през август-----че то все още няма такса само за "влизане в банката"... как няма да имат нов 99 милки! Тези 99 млн, реално погледнато не са много пари... даже никак не са много! Предполагам, че от 7 млн., поне половината имат депозити, т.е. 4 млн., т.е. от всеки депозат банката взима около 25 лв. В тях влиза - месечна такса по обслужване на сметката, която е 1-1.5 лв, такса за смс-и (0,15 лв), такса има при всяко плащане на сметки през интернет-банкирането (0.20-0.30 лв), при всяко теглене от банкомат - 1 лв ... А ако имаш повече от една сметка .... като добавиш още увеличеният марж депозит-кредит .... даже сега като правя сметка - тая "печалба" е едно голямо нищо, идващо предимно от странични приходи, но не и от основното - кредитите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още