IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките със 110,4 млн. лв. печалба през юли

Резултатът е вторият най-голям от началото на годината и близо два пъти по-голям от спечелeното през юни

11:19 | 01.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Банките със 110,4 млн. лв. печалба през юли

През юли банковата система печели нови 110,4 млн. лв. Положителният финансов резултат е близо два пъти по-голям от този, регистриран през юни, и е вторият най-голям от началото на годината, след като секторът започна 2015 г. с печалба в размер на 121 млн. лв. И това не е всичко – за седем месеца кредитните институции спечелиха толкова, колкото за девет месеца през миналата година.

В седмия месец на годината 28-те банки, които оперират у нас, печелят 110,4 млн. лв., като напълно покриват загубата за 101,9 млн. лв., която инкасира секторът през юли 2014 г., когато Българска народна банка (БНБ) все още публикуваше резултатите на системата с и без тези на поставените тогава под специален надзор Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ Виктория.

Освен това юлската печалба е с 95,7% по-голяма в сравнение със спечелените от банките 56,4 млн. лв. през юни, показват изчисления на Investor.bg на база статистиката на БНБ. От началото на годината секторът натрупва печалба в размер на 613,654 млн. лв. - точно толкова, колкото спечели за деветте месеца на 2014 г., изваждайки резултатите на КТБ и ТБ Виктория.

И още едно сравнение – печалбата за периода януари-юли 2015 г. е близо 2,7 пъти по-голяма от положителния финансов резултат на сектора в размер на 230 млн. лв., какъвто беше за същия период на миналата година, когато се причислят резултатите на КТБ и ТБ Виктория. Когато техните резултати се извадят, за седеммесечието на 2015 г. печалбата на сектора расте с 25,4% от 489 млн. лв.

Ако темпото на натрупване на печалби се запази, прочистването на банковите баланси в контекста на подготовката на банките за проверките по качеството на активите и стрес тестовете продължи и се трупат по-малко обезценки, то спокойно банките могат да изпратят най-доходоносната си година може би не само от финансовата криза насам с обща печалба за 800-900 млн. лв. Резултатите показват още, че през месеца е начислена допълнителна обезценка за 63 млн. лв., а натрупаният размер от началото на 2015 г. е 480 млн. лв.

Печалба на банковата система (в млн. лв.)

Графика: Изчисления на Investor.bg по данни на БНБ

В края на юли общата сума на активите на системата възлиза на 84,5 млрд. лв., като се увеличава с 604 млн. лв. спрямо юни. Ръстът се дължи основно на нарастването на паричните наличности и салдата на търговските банки при централната банка и други техни влогове на виждане с 829 млн. лв. до 14,6 млрд. лв. Така техният дял в активите на системата се повишава до 17,3%, посочват от БНБ в прессъобщението, придружаващо финансовите резултати.

Намаление има при инвестициите в дългови ценни книжа с 279 млн. лв. до 10,7 млрд. лв. - най-вероятно поради настъпил падеж по облигации - и при кредитите за фирми и жилищните заеми. Покачването на кредитите за други финансови предприятия със 74 млн. лв. и на потребителските заеми с 11 млн. лв. не успяв да компенсира спада на фирменото кредитиране с 86 млн. лв. и на жилищните ипотечни кредити със 17 млн. лв.

Привлечените средства през юли нарастват с 493 млн. лв. нетно до 71,6 млрд. лв. Увеличава се привлеченият ресурс от нефинансови предприятия – с 621 млн. лв., или с 3,6%, и депозитите от домакинствата – с 247 млн. лв. При привлечените средства от кредитни институции, други финансови предприятия и от сектор „Държавно управление“ е отчетен месечен спад от 375 млн. лв. до близо 7,97 млрд. лв.

През първите седем месеца на годината приходите на банките от лихви възлизат на малко над 2,17 млрд. лв., докато разходите са за едва 568,888 млн. лв. Така се формира нетен лихвен доход в размер на 1,6 млрд. лв., т.е. това е резултатът от разликата между приходите, които трезорите получават по кредитите, които отпускат, и разходите, които правят по депозитите. Нетният лихвен доход нараства с 1,84% на годишна база от отчетените през януари-юли 2014 г. 1,574 млрд. лв. Само през юли обаче показателят скача със 17,23%, показват изчисленията на Investor.bg.

Нетният доход от такси и комисиони на банките, т.е. разликата между приходите от такси и комисиони и разходите, които кредитните институции имат по това перо, пък скача с 18,8% на месечна база до 509,886 млн. лв. На годишна база покачването е с 6,63%. Към юли 2015 г. приходите от такси са за 586,745 млн. лв. при разходи от едва 76,859 млн. лв.

Благодарение на високата печалба секторът остава добре капитализиран, но заради липсата на доходоносни инвестиции банките държат все повече ликвидни активи.

Към края на юни 2015 г. съотношението за обща капиталова адекватност на банковата система е 22,28%, като леко се понижава спрямо отчетеното към края на март. Съотношението на капитала от първи ред е 20,39%, а на базовия собствен капитал – 19,93%. Балансовият капитал на сектора се увеличава със 133 млн. лв. до 10,9 млрд. лв. основно в резултат от повишената печалба.

Към 31 юли 2015 г. ликвидните активи на кредитните институции възлизат на 24,3 млрд. лв., като са с 640 млн. лв. повече спрямо края на юни и 28,8% от общите активи на системата.

БНБ отдава нарастването на същественото увеличение на паричните средства, които банките поддържат при нея – процес, ускорил темпото във втората половина на 2014 г., и който централната банка очаква да продължи поради липсата на доходоносни инвестиции за търговските банки.

В края на юли коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се повишава до 33,35% от 32,72%, колкото бе в края на юни 2015 г. За сравнение – в края на юли 2014 г. съотношението бе 27,62%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
Mito Karamitov
преди 8 години
Съгласен съм с това което си написал.Съвсем скоро стадото ще разбере какво са му подготвили:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Mito Karamitov
преди 8 години
Съгласен съм с това което си написал.Съвсем скоро стадото ще разбере какво са му подготвили:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
RedBot
преди 8 години
900млн лв печалба за банките ми звучи, като 900млн лв изсмукани от хора и фирми произвеждащи реални продукти, които могат да се пипнат и видят. А уж лихварството било грях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
RedBot
преди 8 години
900млн лв печалба за банките ми звучи, като 900млн лв изсмукани от хора и фирми произвеждащи реални продукти, които могат да се пипнат и видят. А уж лихварството било грях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
крас
преди 8 години
КЪМ НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ СВИЛЕНЕ ЩЕ ДОБАВЯ ИЗКАЗВАНЕТО НА ВОЖДА НА НАЦИЯТА ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ:"Ние в момента подпомагаме Х банки като държава ЗА ДА НЕ ПАДНАТ , за да са стабилни и за да е стабилна банковата система" !!!СПОРЕД ИЗНЕСЕНА В АВТОРИТЕТНИ МЕДИИ ИНФОРМАЦИЯ "има банки които отчитат НУЛЕВИ лихви по привлечени средства от държавата и общините"ДЪРЖАВАТА СВИЛЕНЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ДОНОР НА ЧАСНИ БАНКИ !!Случаят с КТБ потвърждава как се плащат милиарди със заеми на държавата на ощипаните вложители на тази финансова пирамида!ЗАЩО СРЕЩУ ПЛАТЕНИТЕ ЗА КТБ МИЛИАРДИ ДЪРЖАВАТА НЕ ПРИДОБИ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ БАНКАТА, КАКТО ГО НАПРАВИХА ШВАБИТЕ С КОМЕРЦБАНК?!Борисов и дружината му стоят зад тази олигархия превърнала държавата в една огромна финансова пираида.ДОКАТО ИМА СТАДО ЩЕ ИМА И КОЙ ДА ГО СТРИЖЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още