IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките спечелиха 89 млн. лв. през април

Нетната печалба на 28-те кредитни институции расте с 1,1% на месечна и със 7,8% на годишна база

12:45 | 15.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банките в България спечелиха 89 млн. лв. през април. 28-те кредитни институции, опериращи на територията на страната, увеличават положителния си финансов резултат с 1,1% на месечна и със 7,8% на годишна база.

За първите четири месеца на годината печалбата им възлиза на 374 млн. лв., което е ръст от 22,2% на годишна база, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката на Българска народна банка (БНБ).

За сравнение – през март банките отчетоха нетна печалба в размер на 88 млн. лв., а през април миналата година – близо 83 млн. лв. Трябва да се направи уточнението, че статистиката на БНБ за миналата година обхваща резултатите на Корпоративна търговска банка. С изключването им ръстовете на банковите печалби биха били по-високи.

През април активите на банковата система намаляват с 1 млрд. лв., или с 1,2 на сто на месечна база, до 85,1 млрд. лв. Няма промяна в подредбата на водещите пет по размер на активите банки. Най-големите пет банки са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка и Райфайзен.

 

Печалба на банковата система към края на април 2015 г. (в млн. лв.)

Графика: Investor.bg

Спадът на общите активи БНБ отдава на „нормална бизнес динамика“, гласи съобщението на централната банка, придружаващо месечните данни за банковата система. Понижението на активите се дължи на по-ниските инвестиции в дългови ценни книжа, което може да е в резултат както на продажба на финансови инструменти, така и на настъпил техен падеж. Инвестициите по това перо са с 3,7% по-малко, или с 468 млн. лв., спрямо година по-рано.

За намалението на активите допринася и слабата кредитна активност. Брутните кредити и аванси (без тези за кредитни институции) се свиват, макар и минимално, със 148 млн. лв., или с 0,3% на годишна база, до 54,3 млрд. лв. С изключение на потребителските кредити в състава на кредитния портфейл на банките намаляват кредитите към други финансови предприятия - с 257 млн. лв., към нефинансовите предприятия – със 148 млн. лв., и жилищните ипотечни кредити – с 32 млн. лв.

В последното издание на годишния доклад за банковия сектор в региона на Централна и Източна Европа, изготвян от Raiffeisen Research, се посочва, че българската банкова система не е успяла да се възползва в достатъчна степен от икономическия растеж от 1,7%, отчетен през 2014 г.

Според анализаторите на австрийската банка високият дял на необслужваните кредити остава повод за известни притеснения. От там смятат, че основните рискове за банковия сектор в България произтичат от възможни скрити досега последствия от банковата криза, белязала изминалата година.

Положителна новина е, че към края на април натрупаната обезценка по кредитите и вземанията намалява с 4% на годишна база до 244 млн. лв. при 254 млн. лв. за съответния период на предходната година, сочат данните на БНБ.

За периода януари-април 2015 г. нетният лихвен доход на банките, изчислен като разлика между приходите от лихви и разходите за лихви, възлиза на 899,7 млн. лв. Размерът му е с 4,8%% по-голям спрямо същия период на миналата година. Само през април нетният лихвен доход е за 229 млн. лв.

Нетният доход от такси и комисиони, изчислен като разлика между приходите от такси и комисиони, които получават банките, и разходите на трезорите по това перо, нараства с 6,6% за четири месеца до 280,2 млн. лв., показват още изчисленията на Investor.bg.

Общият размер на депозитите в края на април възлиза на 72,2 млрд. лв., като намалява с 900 млн. лв. спрямо март.

Изменението на депозитната база в посока надолу се дължи главно на намаление на ресурса, привлечен от фирмите. За периода понижението в е рамките на 2,3 на сто, или с 399 млн. лв. БНБ отдава промяната на бизнес активността, характерна за периода.

Повече от половината депозити в банките са в левове, 40,2% са деноминирани в евро, а 8,5% са в други валути. Отделно, само за месец депозитите на домакинства растат със 100 млн. лв. до 42,3 млрд. лв.

От  Raiffeisen Research изтъкват възстановяването на спестяванията на домакинствата през втората половина на 2014 г. и изплащането на гарантираните депозити в КТБ от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, като положителни моменти за родния банков сектор.

През април банковата система запазва високо ниво на ликвидност. В края на месеца ликвидните активи са 24,3 млрд. лв., а коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 32,93% при 33,17% към края на март.

Освен това всички банки покриват минималните изисквания за капиталова адекватност, определени от централната банка. Към март 2015 г. съотношението на обща капиталова адекватност на банковата система се повиши до 22,3%, посочват от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
що се хабиш, като гледаш кви с глупости спами ежедневно, мислиш ли си че разбира от каквото и да е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Pivoley
преди 8 години
Защо лъжете другарю? Например знаете ли какво правят с печалбата си чуждестранните банки, които са сред основните данъкоплатци? И само не разбрах защо решихте, че българските фирми не изнасят печалбата си навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Pivoley
преди 8 години
Защо лъжете другарю? Например знаете ли какво правят с печалбата си чуждестранните банки, които са сред основните данъкоплатци? И само не разбрах защо решихте, че българските фирми не изнасят печалбата си навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Изчерпателна статия Банките намалиха лихвите по влоговете повече отколкото лихвите по кредитите и от таксите печелят повече и и т.н. за ликвидността и капиталовата адекватност сигурно сме на първо място в ЕС и дори в света.10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Трябва да се знае как се ограби и граби България5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още