IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Браншови организации предлагат отпадане на ДДС върху дарените храни

Над 670 хил. тона храни годишно се унищожават, защото даряването на храна е по-скъпо от унищожаването й

13:50 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 януари 2017 г. да отпадне данък добавена стойност върху дарените храни. Около това предложение се обединяват омбудсманът Мая Манолова, браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, Българската хранителна банка, Агенцията по безопасност на храните, Български червен кръст.

Техни представители сложиха подписите си под писмо с аргументация до финансовия министър Владислав Горанов. В него те настояват промените да бъдат включени в рамките на бюджетната процедура за следващата година, предава БТА.

На съвместна пресконференция при омбудсмана днес представители на различните организации обявиха старта на нова кампания под наслов "Всеки ден - Великден". Инициативата е продължение на реализираната през април кампания "Великден за всеки", по време на която бяха събрани над 1 млн. лева, от които 650 хил. лева в парични средства и хранителни продукти за 360 хил. лева. 

Целта на новата кампания е именно облекчаване на законовия регламент при даряване на храни и напитки, което включва чувствително намаляване или изцяло премахване на ДДС, както е във всички европейски страни.

"Предлагаме нулева ставка върху дарените храни и лимитиране на стойността на храните, които могат да се даряват", посочи Манолова.

Омбудсманът аргументира инициативата с конкретни цифри. Тя подчерта, че по данни на НСИ и на Евростат над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лева на месец. В същото време над 670 хил. тона храни годишно се унищожават. Храната се унищожава и не се дарява, защото производителите и търговците нямат стимул при сега действащия ДДС от 20 на сто за даряване, посочи Манолова.

Количеството на унищожаваната храна се равнява на 2,2 млрд. порции храна годишно, с които могат да бъдат хранени всички българи, живеещи под прага на бедност, три пъти на ден за една календарна година, каза още омбудсманът.

В момента потенциалните дарители нямат никаква мотивация да даряват храна, тъй като за това плащат повече, отколкото ако я унищожат, при това годна за консумация, подчертаха и от хранителния бранш.

От отпадането на ДДС ще спечелят нуждаещите се български граждани, защото до тях ще достигат храни ежедневно, а не кампанийно. Тези храни ще бъдат разнообразни и свежи продукти, а не само пакетирани. Трудът и енергията на производителите няма да се губи, ще се стимулират потреблението и дарителството в България, ще се намали социалното напрежение поради ангажиране на държавата, коментира омбудсманът.

Според Мариана Кукушева, председател на Националната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, днес се поставя началото на национална кауза и важна стъпка за бизнеса.

Кирил Вътев заяви от името на месопреработвателния бранш, че кампанията трябва да се превърне в система. Най-хубавото е, че при нея няма да има губещи, а всички ще спечелят. Държавата ще спечели от свалянето на ДДС, търговските вериги няма да бракуват стоки с изтекъл срок на годност, защото ще има алтернатива - тези храни да бъдат дарени, коментира Вътев.

Христо Григоров, председател на БЧК, заяви подкрепа за идеята, с аргумента, че тя "ще реши много сериозен социален проблем и понеже кампанията ще бъде постоянна, всяко следващо правителство ще ползва облагите от нея". Никъде по света не се плаща ДДС върху дарените храни, напомни Григоров.

В хранителната банка годишно се спасяват около 270 тона храни годишно, а 670 хил. тона се изхвърлят, каза Цанка Миланова, председател на Банката един от отдавнашните инициатори за отпадане на ДДС върху дарените храни. 

Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните, каза, че цялата процедура ще бъде подложена на засилен контрол, за да не може идеята да бъде компрометирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още