IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Великден за всеки" ще набира дарения за най-нуждаещите се пенсионери

Нова кампания под патронажа на омбудсмана предвижда да се раздават ваучери за 20 лева

13:42 | 03.04.16 г. 7
"Великден за всеки" ще набира дарения за най-нуждаещите се пенсионери

Кампанията "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо", ще набира средства за раздаване на ваучери за 20 лева за най-нуждаещите се пенсионери, съобщи БТА.

Кампанията е под патронажа на омбудсмана на България Мая Манолова, която днес съобщи на пресконференция за инициативата. По думите на Манолова кампанията е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни - поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Идеята е възникнала по време на изнесени приемни на омбудсмана в страната. В Плевен, където Манолова е насочила открита приемна, Снежи Кeжева, пенсионер с увреждания, е написала писмо до омбудсмана във Фейсбук, в което се оплаква, че няма да получи великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с един лев минимума от 300 лева - необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта. Същата история с подобна драма на пенсионери е имало във всяка една от изнесените приемни, каза Манолова.

Омбудсманът призова всички работещи да отделят средства, за подкрепят своите баби, дядовци, съседи, познати и непознати възрастни хора.

С ваучерите за 20 лева възрастните хора ще могат да пазаруват в 5000 магазина в цялата страна.

Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

Средствата се набират по банкова сметка в СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български червен кръст (БЧК), IBAN: BG03BUIB98885029906100, Банков код: BUIBBGSF. От понеделник се активира и SMS 1255.

Изрично условие на кампанията "Великден за всеки" е при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набираните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучери за храна.

Партньори на кампанията са БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), Национално сдружение на общините в България, неправителствени и работодателски организации.

Кампанията набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. На сайта на омбудсмана са имената на координаторите в цялата страна.

По думите на председателя на БЧК Христо Григоров е хубаво на един от най-големите християнски празници да се даде надежда на възрастните, че не са самички. Той посочи, че вече има дарени 400 лева от Монтана и се надява хора от всички общини, от бизнеса да се включат, за да се събере максимален финансов ресурс.

Организаторите планират да направят кампанията ежегодна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
Има пенсионери на 50 години, с пенсия 300 лева и заплата 400 лева - чисто, и чисто получават 700 лева. Има и с доход 900 лева, 250-350 лева пенсия и 550-650 лева чиста заплата. А в коя държава дават държавна пенсия на човек със средни или високи доходи, няма такава освен нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
За по-богатите пенсионери събира тя. За тези с над 300 лева пенсия.2 милиарда са постъпленията от вноски за пенсия. Към пенсиите се добавят 4-5 милиарда взети от данъците. И така на един дават 200 лева от парите от вноските и му добавят още 500 лева от данъците, на друг дават 50 лева от вноските и 125 лева от данъците. Тоест на този с един хляб се дават два хляба, а на този с 5 хляба се дават 10 хляба. Кой е ощетен от държавата. Тези с високите заплати и без това получават повече от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Ах, разревах се от умиление, "Омбудсманът призова всички работещи да отделят средства", каква загриженост, каква съпричастност, какъв социализъм в действие. Другари, дайте да дадем на омбудсмана Манолова, дайте да дадем на БСП, на търтеите в министерствата, на военните и мюлюцюнерите, на *** и нелегалните имигранти... да дадем ние, които създаваме и им плащаме заплатите на всичката политическа и чиновническа ***...има нещо сбъркано в системата :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ой колко трогателно !Да се разплаче човек. И от кого ще се събират парите? От........ https://***.youtube.com/watch?v=Mani3RAkn1E&feature=youtu.be ..... тия ли ? Ако само мъъъъничка част от кражбите на кандидат бизнесмените се спрат пенсиите ще се утроят. :)))) Да се трогне човек от подобни инициативи. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Калфин защо не каже, колко пари ни струва чалмосаните, които се разхождат из София? Преди няколко месеца лично станах свидетел как група вонещи на обор жени със забрадки си правят селфита пред Президентството... Въпросът ми тук е охраната на Плевнелиев защо не ги пропъди и им позволи да се приближат до гвардейците при положение, че някой от тях могат да са терористи самоубийци? Страх ги е от БХК ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Това чака всички бъдещи пенсионери ! От Великден до следващия...мамка и на държавата , мамка им на управляващите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още