IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев може да бъде екстрадиран в България?

Висшият съд в Белград е решил, че има основание банкерът да бъде екстрадиран в България, твърди БНР

12:00 | 06.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветан Василев може да бъде  екстрадиран в България?

Висшият съд в Белград е взел решение, че има основания обявеният за издирване през миналата година от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Това потвърди източник от съда пред БНР.

В момента обаче се очаква решение от страна на Апелативния съд в сръбската столица, пред който адвокатите на банкера са внесли жалба, с която са обжалвали решението на  Белградския висш съд.

Припомняме, на 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

В края на януари стана ясно, че заместник главният прокурор Борислав Сарафов очаква, че сръбските власти няма да върнат банкерът Цветан Василев в България.

„Процедурата за екстрадицията на Цветан Василев се движи от сръбските власти. Самият факт на забавянето на произнасянето на сръбските власти може би значи, че няма да върнат Василев. Това е моето субективно усещане, което се базира на немалкия срок на забавяне", каза той пред БНТ.

Всичко за КТБ може да следите тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bigiadri
преди 9 години
Щом ще го екстрадират ,сигурно вече всичко е замел и напълно е изпразнил активите на банката! И там е като при нас,всичко е мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
tonitov
преди 9 години
Може да бъде екстрадиран, но няма как да стане и там е КГБ, както принас е Десе с червените и ДПс протежета ,които всеки път ни обират и продължават да ги избират, само защото добре умеят да оливат с помия всеки появил се мисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Става интересно. Някои хора не искат това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още