IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8%

Ще има две данъчни преференции за семействата с деца от 2015 година, реши НС окончателно

14:29 | 04.12.14 г.
Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8%

Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8% за всички депозити и влогове, в това число и по детските влогове. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за ДДС.

Искането на ГЕРБ лихвата да стане 10% не мина, въпреки че председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова призова депутатите да подкрепят предложението, защото „освен да се раздават пари, трябва и да се събират, и то от тези, които имат, за да се раздават на тези, които нямат“.

От 2015 година ще има и две данъчни преференции за семействата с деца.

Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца.

Другата преференция, която за пръв път се предоставя, предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.

Очаква се общият ефект за бюджета от двете преференции да е около 25 млн. лв.

Не можем да си позволим по-големи облекчения в тази тежка година на свърхдефицитит, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ. Според нея, макар и малко, това е подкрепа за семействата. Тя обеща тази стъпка да се доразвие през следващите години.

Социалистът Георги Кадиев пресметна, че облекчението е по 20 лева на дете на година, което прави по 1,66 лева на месец. „С това ли ще стимулирате хората да родят едно дете повече“, риторично попита той.

Данъчните преференции за деца могат да се ползват с подаване на данъчните декларации, решиха депутатите.

Лицата, които са имали минимални доходи през тази година, ще могат да се ползват от данъчното облекчение и да им бъдат възстановени данъците от 10 на сто върху 12-те минимални работни заплати за 2014 г., но от началото на следващата година това облекчение отпада.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още