IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат се две данъчни преференции за семейства с деца от 2015 г.

Отпада данъчното облекчение за необлагаем минимум, реши парламентарната бюджетна комисия

16:47 | 02.12.14 г. 3
Предвиждат се две данъчни преференции за семейства с деца от 2015 г.

От 2015 година се предвиждат две данъчни преференции за семействата с деца. Те се залагат с промените на Закона данък върху добавената стойност, които бяха приети днес на второ четене от парламентарната бюджетна комисия, предаде БТА.

Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца, обясни пред журналисти Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите. Тя посочи, че до 2007 г. също е имало подобна преференция и идеята е да се започне с тази първа стъпка и при възможност сумата да бъде увеличена.

Другата преференция, която за пръв път се предоставя, предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.

В отговор на въпрос Петкова каза, че общият ефект за бюджета от двете преференции ще е около 25 млн. лв.

По данни на НСИ децата в България са около 1,086 млн., но не за всички тях може да се предостави преференцията, защото някои от тях живеят в социални домове, а на други и двамата родители са безработни, коментира Петкова и изчисли, че около 800 - 900 000 деца ще могат да се ползват от преференцията и това ще е средно около 25 лв. за семейство. Данъчните преференции за деца могат да се ползват с подаване на данъчните декларации, поясни Петкова.

Лицата, които са имали минимални доходи през тази година, ще могат да се ползват от данъчното облекчение и да им бъдат възстановени данъците от 10 на сто върху 12-те минимални работни заплати за 2014 г., уточни още Петкова. От началото на следващата година това облекчение отпада, но за тази година то ще бъде изплатено, добави тя.

Облекчението ще може да се ползва чрез подаване на годишната данъчна декларация за 2014 г. Петкова напомни обаче, че ако през годината лицата са получавали някакви допълнителни доходи, освен минималната си работна заплата - например доходи от наеми, лихви и други, включително и командировъчни, те няма да имат право да ползват това данъчно облекчение. Тези, които са положили сезонен труд, ще получат възстановен данък само за месеците, в които са работили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Наивник
преди 9 години
Хахах, смях в залата. Значи, казвате ще си намаля данъците с 20 лева???? Абе, вие нормални ли сте????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Данъчната отстъпка е правилен ход и аз също съм го предлагал, основно на маса с чаша в ръка. Има предимство пред това да даваш детски добавки или помощи. Доколкото детските добавки се ползват от родители-роми,които често работят нелегално, то данъчната отстъпка ще се получат от легално работещите (поне единия).Като недостатък се вижда необходимостта да се подава данъчна декларация. По-добре е да се отиграе със автоматично ползване на преференцията при работодателя - той ще приспадне 200 или 400 лв в последните 3 месеца от данъчната основа на съответния родител.Другия момент който не е ясен от статията тази данъчна остъпка всеки месец ли се ползва или само 1 път годишно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още