IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотичният фронт предлага данъчни облекчения за деца

Ефектът от мярката ще бъде около 20 лева месечно за семейния бюджет за първо и второ дете, изчислиха от политическата формация

16:29 | 28.11.14 г. 1
Патриотичният фронт предлага данъчни облекчения за деца

Предложение за промени в Закона за доходите на физическите лица, касаещо данъчни облекчения за родители на непълнолетни деца, е внесено от Патриотичния фронт в деловодството на Народното събрание, показа справка на сайта на парламента.

Според идеята от данъчната основа на физическите лица, включително и едноличните търговци, ще бъдат приспадани по 2 400 лева за първо дете, 4 800 за второ дете и 6 000 лева за трето и всяко следващо дете. Облекчението се ползва, когато детето е „местно физическо лице и български гражданин или чужденец, на когото е представено убежище или статут на бежанец“, уточняват от политическата формация.

Облекчението ще се ползва и в годината на раждане и в годината, в която децата получат пълнолетие.

За да се възползват от облекченията, родителите не трябва да получават месечни помощи за децата си, съгласно Закона за семейните помощи за деца, а децата не трябва да бъдат настанявани за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция, предвиждат промените.

Ако промяната бъде приета от депутатите в 43-то Народно събрание, ще влезе в сила от 1 януари 2015 година.

В мотивите за направеното предложение от Патриотичния фронт посочват, че раждаемостта в България намалява с около 5 хил. бебета годишно от 2009 година насам. Този срив обаче не е равномерен, а засяга основно представителите на „средната класа“ - образовани, социализирани и работещи хора, посочват от партията.

„Тази категория граждани на практика не получават държавна помощ за отглеждане на деца, а именно те са тези, които създават брутен вътрешен продукт“, е записано още в мотивите към предложението за промяна.

Според изчисленията на Патриотичния фронт, ако това предложение бъде прието, ефектът върху семейния бюджет за всяко дете ще бъде около 20 лева месечно за първо и второ дете. Подкрепата за трето и следващо дете е с намаляваща интензивност с оглед концепцията за отговорното родителство и семейно планиране, обясняват още патриотите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Абе вие *** ли сте? На данъчна основа с 2400 разлика човек спестява 240лв данъци годишно. Или еквивалента на 20лв месечно детски. Естествено че средната класа няма да разжда и ще бяга в чужбина - защо и е да отглежда деца на МАЩЕХАТА България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още