IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на Бюджет 2014

Предложения за промени между първо и второ гласуване ще се правят в съкратен срок

18:12 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутатите приеха на първо четене актуализацията на Бюджет 2014

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на Бюджет 2014. Според проекта на финансовото министерство се предвижда дефицит на касова основа от 2,9 млрд. лв, или 3,7% от БВП, и допълнителни разходи за министерствата.

Гласуваха 206 депутати, от които „За“ 123 от управляващото мнозинство, „Против“ - 42 и „Въздържал се“ - 41. БСП и „Атака“ гласуваха „Против“, а ДПС и БДЦ се въздържаха. 

С промените в Бюджет 2014 се осигурява възможност за допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, като до 3 млрд. лева могат да бъдат оигурени от международните пазари. Финансирането включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и ликвидна подкрепа за кредитори в размер до 2,9 млрд. лв. 

МВР ще получи допълнително 125,7 млн. лв., МТСП - 50,0 млн. лв., на Министерството на здравеопазването се осигуряват 24,2 млн. лева, на това регионалното развитие - 16,4 млн. лв. Земеделското министерство ще получи още 16,4 млн. лв., Висшият съдебен съвет - 10 млн. лв., Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., МВнР - 3 млн.лв., а Държавен фонд "Земеделие" - 70 млн. лв. Предвидени са и 77,0 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи. 

По-рано днес временната бюджетна комисия даде мандат на финансовия министър да преговаря с финансови институции за поемане на нов външен дълг от 3 млрд. лв., още докато в парламента вървят дебатите по ремонта на Бюджет 2014.

По време на дискусията Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че със Закона за държавния бюджет се решава въпросът за заема за Фонда за гарантиране на влоговете. Целта е да се реши казусът КТБ сега, тъй като на 4 декември трябва да започне изплащането на влоговете, а тогава ресурсът трябва да е налице, обясни тя. 

Ако бюджетът беше добре изчислен от кабинета „Орешарски“, нямаше да се наложи още при тяхното планиране да се прави актуализация, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ в отговор на критиките на опозицията. За 10 дни на това правителство каква му е вината за актуализацията, попита той. 

Той коментира и въпроса за КТБ като попита каква е била отговорността на финансовия министър и премиера от кабинета „Орешарски“. Винаги след управление на социалистите се налага да се прави актуализация, заяви депутатът от ГЕРБ.

Социалистът Георги Търновалийски каза, че бюджети се актуализират в много държави, тъй се правят по прогноза. Сривът на КТБ няма как да е бил предвиден в Бюджет 2014, изтъкна той. 

„Да, планът за приходите е бил оптимистичен, но задача на парламента е да постави по-високи цели на правителството“, смята депутатът. Той посочи,  че проблемите, които днес се решават, са натрупани при различни управления. Според него служебното правителство е трябвало да положи повече усилия за намаление на разходите. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини в „странно мълчание“ БСП и ДПС. Тъй като със Закона за бюджета се променя и Законът за гарантиране на влоговете, депутатът смята, че се вкарва лобистки текст. По думите му той ще обслужи група хора с депозити, които, ако имат 1 млн. лв. в КТБ, ще заявят, че това е „съвместен влог“ и така ще им бъдат изплатени повече от гарантираните средства, обясни Байрактаров. 

Менда Стоянова му обясни, че текстът спира възможността да бъде ощетен ФГВБ. Това е тежък лобистки текст, но в името на бюджета, каза тя на Байрактаров. 

Янаки Стоилов репликира, че социалистите участват „сдържано с аргументи в дискусията“. В бюджета има по 10-20 млн. за различни ведомства, 50 млн. лв. допълнително за пенсионерите и 3 млрд. за две банки. Това е актуализацията - за двете банки, твърди той. 

Димитър Танев и Найден Зеленогорски от реформаторите обясниха, че Блокът ще подкрепи актуализацията, „защото Бюджет 2014 е една катастрофа“. 

Земеделският министър Десислава Танева помоли депутатите да подкрепят ремонта, тъй като това било жизненоважно за животновъдите. 

Народните представители решиха още предложения за промени по проектозакона да се правят в съкратен срок от три дни, вместо в рамките на седмица. Същото бе решено и по отношение на предложенията за промени и при прооектозакона за бюджета на НЗОК, които минаха на първо гласуване по-рано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още