IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ планира да предостави спешно финансиране на България заради гръцката криза?

Банката ще осигури достъп до операциите по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система срещу допустими обезпечения

15:18 | 03.07.15 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ планира да предостави спешно финансиране на България заради гръцката криза?

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да подпомогне България и е готова да подкрепи другите страни в региона, за да бъде предотвратена "зараза" от Гърция, посочва пред Bloomberg източник, запознат със ситуацията.

ЕЦБ ще осигури достъп до своите операции по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система, срещу допустими обезпечения, изтъква пожелалият да остане анонимен източник.

От ЕЦБ и Българската народна банка са отказали коментар по темата пред Bloomberg.

Източна Европа е изложена на риск от трусовете в Гърция поради значителните си търговски връзки със средиземноморската страна. Гръцки банки притежават почти една трета от банковите активи в България. Възможността Атина да напусне еврозоната, както и затварянето на банките и налагането на контрол върху капитала, поставиха под натиск източноевропейски валути, които бяха сред най-слабо представящите се в развиващия се свят през тази седмица.

"Заплахата от Grexit разбираемо хвърля тъмна сянка върху перспективите за региона", посочи в доклад от миналата седмица базираната в Лондон изследователска компания Capital Economics. "Връзките с Гърция са значителни на няколко места, включително България и Румъния".

България и нейните банки са основен фокус на загриженост сред длъжностните лица на Европейския съюз при разглеждането на потенциалните въздействия от гръцката криза в региона, отбелязват близки до Брюксел хора. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с падеж през 2024 г. скочи с 25 базисни пункта през тази седмица до 2,61%.

Това не е първият път, когато ЕЦБ действа като спасител за по-малките европейски страни извън еврозоната. В разгара на световната финансова криза през октомври 2008 г. институцията отпусна кредит на стойност 5 млрд. евро на Унгарската централна банка. 

Докато българският лев е фиксиран към еврото, то свободно конвертируемата румънска лея отслабна с 0,7% спрямо единната валута през тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за предпазен заем се провалиха през миналия месец, засилвайки опасността гръцката криза да се пренесе и на север в близките месеци.

Развитието на ситуацията около Гърция застрашава и други страни в региона. Полската злота изгуби 0,5% от началото на седмицата, а унгарският форинт – 0,6%.

Всички от четирите най-големи гръцки кредитора имат дялове в България и Румъния. Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece и Alpha Bank AE държат 28% от общите банкови активи в България, а в Румъния – около 12%, показват данни на централните банки в двете страни.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Що обидно ли ти е...парите нали не миришат ! Ти комплекси явно избиваш , никой не те пита колко пари имаш и колко имоти ! Български бизнесмен ...също като български политик !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 3
prectical
преди 8 години
Прав си,че повечето от нас тук не живеят зле. Но как живеят родителите ти? Едно е да живееш с 600 евро на старини отколкото с 200 лв. Но за всичко е виновен народа.Определено е лош материал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Защото се търси сензацията затова има и "?"Едно е да планираш, друго е да решиш да го правиш - а за да даде финанси, банките ни трябва да дадат обезпечение - всичко е в сферата на бъдещето я стане я не - ЕЦБ използва вербалните си лостове нищо повече. Казва, ако стане някой фал, ние сме насреща - проблем не знам къде виждате. Проблем, може да стане от масова психоза и bank run, a не щото фалира Гърция - по дефиниция всека банка е фалирала, така че от тази презумпция индиректно може да изхожда ЕЦБ - все пак това и е работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 4
marto76
преди 8 години
Защо ЕЦБ ще ни предоставя спешно финансиране, след като според БНБ нямало проблем с банките гръцка собственост в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 9
rover
преди 8 години
До гуша ми дойде от хора, според които "ние" и "аз", че и "ти" живеем зле. Аз изобщо не стягам никакъв колан, а си живея нормално. Ако може купуването на 4 имота за 10 години да се нарече стягане на колан....Та така. Обкръжаващите те (твоят социален слой) може и да стягат колани. Както няколко пъти съм писал, в този форум съчувствие няма да намериш. И ако си гладен, *** се оплачи някъде другаде. Но да ме слагаш в един кюп ( социален слой ) с теб и себеподобните ти, не бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 16 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
Не разбирам защо са драмите,вече и борда намесихме.Хората ви казаха че ако евентуално има проблем са готови да помагат.Гърция е толкова непредвидима вече че може да се очаква абсолютно всичко.Когато идете на плаж там има спасители не защото престои да се удавите а за да ви помогне ако имате нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 9
Invcom
преди 8 години
И кой е този низш социален слой ?? Ти от кой социален слой си ?? Това което искам да ти обясня е толкова елементарно, че въобще не е нужно да си икономически грамотен за да го схванеш. Гърците живеят добре от последните 20 години насам. В момента също живеят добре (или поне по-добре от българите). Утра и след 20 години най-вероятно пак ще живеят по-добре. А ти си "стягаш колана" от 20 години и ще го стягаш още 20 години, с надеждата, че един ден внуците ти ще живеят по-добре (а дано ама надали). Кое по-точно не разбра ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 4
rover
преди 8 години
Та така. ЕЦБ обявява на всеослушание, че опитите да се използва кризата в Гърция от когото и да било, за финансово плашило е безсмислено. ЕЦБ държи печатницата в готовност и е готова да помогне и на най-заплашените. Ако има нужда, ние ще вземем от ЕС, а Гърция, която е в несъмнена нужда - от Русия. Те там са ги натъмили пачките. Ето вчера дадоха на Армения. Сигурно за да си купят арменците руско оръжие, ама това е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 4
rover
преди 8 години
Имаше една много хубава статия за троловете :) Там ги разделяха на два типа: едните бяха интелигентните другите дето основно обиждат и говорят несвързано бяха от дебилните :) ==================================================================Ти си точно от втория тип. И няма как да те възприемам по друг начин, след като тържествуващо ми поднасяш световъзприемането на хора от низшия социален слой за меродавно. И времевият ти хоризонт с простира само до вчера и днес. Малко *** изглежда. Дай да изядем баницата днес, утре ще му мислим. Вземи и се скрий някъде, че тук стана за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
:) току що модифицирахме валутния борд . Вече си имаме кредитор от последна инстанция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още