IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ планира да предостави спешно финансиране на България заради гръцката криза?

Банката ще осигури достъп до операциите по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система срещу допустими обезпечения

15:18 | 03.07.15 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ планира да предостави спешно финансиране на България заради гръцката криза?

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да подпомогне България и е готова да подкрепи другите страни в региона, за да бъде предотвратена "зараза" от Гърция, посочва пред Bloomberg източник, запознат със ситуацията.

ЕЦБ ще осигури достъп до своите операции по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система, срещу допустими обезпечения, изтъква пожелалият да остане анонимен източник.

От ЕЦБ и Българската народна банка са отказали коментар по темата пред Bloomberg.

Източна Европа е изложена на риск от трусовете в Гърция поради значителните си търговски връзки със средиземноморската страна. Гръцки банки притежават почти една трета от банковите активи в България. Възможността Атина да напусне еврозоната, както и затварянето на банките и налагането на контрол върху капитала, поставиха под натиск източноевропейски валути, които бяха сред най-слабо представящите се в развиващия се свят през тази седмица.

"Заплахата от Grexit разбираемо хвърля тъмна сянка върху перспективите за региона", посочи в доклад от миналата седмица базираната в Лондон изследователска компания Capital Economics. "Връзките с Гърция са значителни на няколко места, включително България и Румъния".

България и нейните банки са основен фокус на загриженост сред длъжностните лица на Европейския съюз при разглеждането на потенциалните въздействия от гръцката криза в региона, отбелязват близки до Брюксел хора. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с падеж през 2024 г. скочи с 25 базисни пункта през тази седмица до 2,61%.

Това не е първият път, когато ЕЦБ действа като спасител за по-малките европейски страни извън еврозоната. В разгара на световната финансова криза през октомври 2008 г. институцията отпусна кредит на стойност 5 млрд. евро на Унгарската централна банка. 

Докато българският лев е фиксиран към еврото, то свободно конвертируемата румънска лея отслабна с 0,7% спрямо единната валута през тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за предпазен заем се провалиха през миналия месец, засилвайки опасността гръцката криза да се пренесе и на север в близките месеци.

Развитието на ситуацията около Гърция застрашава и други страни в региона. Полската злота изгуби 0,5% от началото на седмицата, а унгарският форинт – 0,6%.

Всички от четирите най-големи гръцки кредитора имат дялове в България и Румъния. Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece и Alpha Bank AE държат 28% от общите банкови активи в България, а в Румъния – около 12%, показват данни на централните банки в двете страни.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 8 години
:) току що модифицирахме валутния борд . Вече си имаме кредитор от последна инстанция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Момко,кое не разбра ?!Официално Европейският стабилизационен фод обяви гърция за фалирала !!!Референдуми могат да си правят всеки ден, но фактът си е факт.Всяко евро или долар предназначени за частни плащания към гърция ще бъдат конфискувани в полза на кредиторите.Първи го усетиха американците, които бяха превели пари за почивка в Гърция.Сега вече никой за нищо на света няма да иска да прави бизнес със страна, която няма как да получи пари и/или да изпрати.Не случайно вече всички системи за дистанционно плащане, дори като Пейпал, спират да работят с гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Елементарни положения не можеш да схванеш колега, та се налага да ти се обяснява и повтаря от целия форум половината население може да е на улицата и да рови по кофите или направо да мре от глад, важното обаче е да не се посяга на икономическите свободи, да се съблюдават показателите за задлъжнялост, фискална консолидация и да се избягва намеса на държавата, абе най-добре направо да ги разформироваме тези държави и чаршията ще нареди всичкоооо.... нищо, че при подобни ситуации, точно от там от където се разнася най-гласовитата пропаганда, да се оставят хората да *** на камари, но да се зачита светая светих айляк чаршията (free market), регулярно си организират тотален соц. и планово стопанство, ама не бива да се втеляваме за такива дреболии ... нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 16
serafima
преди 8 години
1. Всеки разумен икономист знае, че решаването на дълговия проблем на Гърция с традиционните методи ще изисква 30-40 и повече години. Не днес.2. Рестриктивна политика потиска още повече доходите и потреблението на домакинствата, колективното потребление чрез бюджета, инвестиционната дейност и нетния износ. А това означава още по-малък БВП, още по-ограничен потенциал за обслужване на дълга, още по-сигурен път към икономическата и социалната пропаст. 3. През последните десетилетия България не е имала такъв министър на финансите. И едва ли ще го имаме в обозримото бъдеще.4. Според нашите пазарни фундаменталисти до сегашната раздирана от кризата и изправена пред фалит Гърция стои сегашната финансово стабилна и постепенно просперираща България. Имате ли това усещане?5. Юнкер беше компромисно избран след мръщене на много носове в ЕС. Та точно управниците на ЕС може би искат да накажат гръцкия народ, че избра ляво правителство! И да принудят Ципрас да напусне политическата сцена на Гърция, за да дойдат по-послушни пред тройката гръцки политици. А също и да напомнят на народите на други европейски страни (Испания, Италия, Португалия и т.н.), че такава съдба ще сполети и тях, ако имат неблагоразумието да изберат леви правителства. Но преди Ципрас бяха други на власт в Гърция. И те натрупаха дълга, а после не можаха да се справят. Нали бяха хора на ЕС, защо ЕС проспа това натрупване на грамадански дълг?6. Това, което правят сега гръците, може да се окаже историческа заслуга за модернизацията и бъдещото развитие на Европа, за оздравяването на ЕС и предотвратяване на неговото разпадане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 5
Invcom
преди 8 години
Имаше една много хубава статия за троловете :) Там ги разделяха на два типа: едните бяха интелигентните другите дето основно обиждат и говорят несвързано бяха от дебилните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
Не се притеснявай винаги по света ще има място къде да миеш *** щом ти се харесва и ти се отдава . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 10
Invcom
преди 8 години
Типично българска черта да се слага каруцата пред коня (било той и железен) .. Първо предстои референдум, после предстои трета спасителна програма с определени реформи в нея и най вероятно с определено опрощаване на дълга (както съветва МВФ). Чак след това ще можем да "броим пилците". Като достигнем до стандарта и покупателната сила на гърците дай тогава да си говорим :) Капиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Момко, съседната статия обяснява защо ЕЦБ е готова да ни подкрепи.гърчулята са обявени в несъстоятелност и от европейския спасителен фонд, който е главен кредитор.Айде беж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
И само където те ще сриват и то жестоко - в икономиката има едно основно допускане при равни други условия - БГ е на дъното, но ако вземем 300 милиарда и почне да харчим и ние ще станем Гърция - това калкулираш ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Доц Минчо Христов екс депутат каза ,че Иван Искров като депутат е предложил да се махне наказ.отговорност на необезпечени кредити тоест ако имаше такъв закон нямаше да има казуса КТБ и въобще банковата система става стабилна - http://tv7.bg/Акцент/Искров-предложи-да-няма-наказателна-отговорност-за-необезпечени-кредити_l.33_i.10192631_b.10178805.html#.VXQ8JkaQO1kНещата в световен мащаб се оправят лесно - 33% капит.адекватност защото БАЗЕЛ-3 е недостатъчно и криминализиране на необ.кредити плюс таван на печалбите и заплатите във банките и в Швейцария имаше референдум ,и в Англия е имало 100% данък С таван (100% данък) на печалбите и заплатите се регулира по-голямата част на икономиката - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Неравенството и дерегулациите на финан.капитализъм са причината светът да се развива неустойчево
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още