IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага общините да контролират казаните за ракия

Менда Стоянова очаква подобряване на контрола и повишаване на приходите

15:37 | 21.04.16 г.
<p>
	Собственици на казани за варене на ракия протестираха в Русе на 19 април 2016 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Собственици на казани за варене на ракия протестираха в Русе на 19 април 2016 г. Снимка: БТА

Общините да поемат отчитането, контрола и внасянето на акциз от малките обекти за производство на ракия, т. нар. малки дестилерии, предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от ГЕРБ.

Кметовете ще имат правата и задължението да водят отчетността, да събират данните, да дават разрешение един малък обект да работи или да му го отнемат, обясни пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и един от авторите на законопроекта, предаде БТА.

Сумата от внесения от тези обекти акциз ще постъпва по сметка на общината.

Стоянова аргументира предложението с това, че Агенция "Митници" не контролира пряко и постоянно дейността на малките дестилерии. Според нея промяната ще доведе до подобряване на контрола и повишаване на приходите.

Така забраната за шестте месеца през годината, когато според действащите разпоредби малките казани не могат да варят ракия, вече няма да бъде необходима. 

От ГЕРБ предлагат още да се въведе режим на регистрация на всички производители, вносители и търговци на съоръжения за спиртни напитки, етилов алкохол и вино. Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката.

Менда Стоянова посочи, че се предлага и промяна в определението "малък обект за дестилация" - обект, в който се произвеждат не повече от 10 хектолитра чист алкохол годишно, което означава не повече от 2500 литра ракия от порядъка на около 40 градуса.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че този закон убива малките производители. "Продължават да се обслужват интересите на големите монополи в алкохолния бранш", подчерта той.

Припомняме, че от 1 януари 2016 година влязоха в сила промени в Закона за данъчните акцизи и складове, които позволяват варенето на ракия от малките дестиларни само в периода от 1 юли до 31 декември. След промените за малки обекти за дестилация вече се считат тези със съдове до 500 литра. За малките обекти за дестилация данъкът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева.

В знак на протест срещу новите правила на 19 април собственици на казани за варене на ракия от Североизточна България блокираха пътя към "Дунав мост".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още