IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Трябва да осигурим необходимия ресурс за финансиране на дефицита

Към средата на февруари правителството разполага с около 500 млн. лева, изчисли финансовият министър

14:03 | 23.02.15 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Трябва да осигурим необходимия ресурс за финансиране на дефицита

За пореден път министърът на финансите Владислав Горанов показа, че правителството няма да отстъпи от идеята за емитиране на облигации за 8 млрд. евро през следващите години. По думите му кабинетът трябва да си свърши работата, за да осигури необходимия ресурс за финансиране на дефицита и падежите. 

"Като сметнем какви целеви компоненти има фискалният резерв, се оказва, че оперативните разполагаеми ресурси не са чак толкова големи, колкото изглеждат. В тези 9 млрд. лв. към 31-ви декември 2014 г. не са отчетени и големите падежи, които направихме в началото на месец януари", посочи пред журналисти Горанов след заседанието на Тристранния съвет, който днес проведе първото си заседание за тази година. Припомняме, че по предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) като точка от дневния ред бе включено обсъждането на намерението на МФ за теглене на заем от 8 млрд. евро.

Горанов мотивира нуждата от нов заем, като посочи, че към 31 декември 2014 г. страната има фискален резерв в размер на 9,3 млрд. лева, от който около 1,3 млрд. лева са вземания от ЕС, като има и средства от Сребърния фонд, както и от т. нар. ядрен фонд, които не могат да се използват.

В тези 9,3 млрд. лева не са отчетени и плащанията, които страната вече извърши в началото на януари тази година, поясни той. „Ако няма дефицит занапред, няма пречка дългът, който е ограничен сега до 8 млрд. евро, да бъде намален“, поясни за пореден път Горанов.

По време на самото заседание пред социалните партньори той посочи същите цифри и обясни, че като се приспаднат сумите по вземанията от ЕС, тези от Сребърния фонд и от ядрените фондове, както и депозитът на правителството от 800 млн. лева за ПИБ, излиза, че правителството разполага към 19 февруари тази година с 500 млн. лева, изчисли Горанов. "Неангажираният ресурс във фискалния резерв към 19 февруари е 500 млн. лв.", посочи той. 

„Който предлага да не теглим дълг, нека каже откъде да плащаме“, призова финансовият министър. Той препоръча критиците на заема да бъдат последователни, защото за предишни дългове не са поставяли такива въпроси, каквито поставят сега. Той повтори, че дебатът е проведен в НС, в комисии, а сега няма място за обсъждане в НСТС.

„МФ смята, че има падежи за 12 млрд. лева и смята да ги плати“, категоричен бе Горанов. Към тази сума той прибави и нуждата от 4 млрд. лева за погасяване на дефицита в следващите две години. Лимитите за поемане на дълг ще се определят всяка година в хода на бюджетната процедура, припомни той.

Като посочи, че днешното обсъждане на заема в тристранката няма да навреди на управлението и на държавата, председателят на АИКБ Васил Велев поиска точни отговори за разходването на заема, „за да не се правят политически спекулации“.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче посочи, че тезата, че обществото няма отговори за дълга, не е вярна и допълни, че това е мнение само на АИКБ. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че представляваната от него организация подкрепя външния дълг с тези му параметри, защото "държавата има нужда от стабилност през следващите години".

Велев обяви още, че АИКБ е против това дефицитът за три години да бъде близо 6,5 млрд. лева. 

Горанов отговори, че е склонен разходите да бъдат намалени с 2 млрд. лв. и по този начин да бъде избегната една част от дефицита. "Склонен съм за това, защото не бива да задлъжняваме с това темпо", заяви Горанов. Той уточни още, че комисионната на четирите банки, която е разписана в споразумението, е най-ниската от десетки години, или по-точно 18 пъти по-ниска от 2002 година“.

„Емисията е обвързана не като номинално плащане, а като брой базисни точки спрямо обема. Ако не направим емисията, няма да дължим нищо“, каза Горанов. Той подчерта, че общият сбор на падежиращите задължения и новия дефицит през следващите две години е 9,3 милиарда евро, а правителството предлага да се емитират облигации за 8 млрд. евро.

На брифинга за журналисти след заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че не е редно да се поставя въпроса за подкрепа или не на този дълг от 8 милиарда евро, защото става въпрос за посредничество с четири банки, а не за теглене на заем. За тази година парламентът вече е решил какъв ще е размерът на дълга и параметрите са заложени в Закона за бюджета, добави Калфин, като поясни, че размерът на дълга ще се решава за всяка следваща година чрез Закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Най-добре е тоя *** да ходи да продава череши, защото за друго не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
jorkata_investor
преди 9 години
За съжаление Императоре си много прав.Вместо тези пари и то доста по-малко да влезат в Образованието, да се реформира Здравеопазването, защото там е голямо крадене, да се стимулират МСП-та, то просто ще ги профукаме тези пари и после следва яко мизерия и най-лошото изгубено време за реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Хубавото на сегашния парламент и това несъвместимо коалиционно управление е, че започват да се появяват по необходимост разни иначе добре прикрити истини - разни неща, за които има омерта да се мълчи. Но още сме много далече от това да видим картинката. Мъглата все още е много гъста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
Относно парите в *** Горанов обяви, че не бива да се оказва натиск върху банката да връща дадените й от бюджета средства. "Не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Дори съм забранил на *** да връща средства на правителството в момента. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване", обясни Горанов. Той каза още, че *** иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе. ХАХАХАХА НА ХОД Е САШКА ВАСЕВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
С 16 милиарда и най неграмотният ром от България може да я управлява тая *** ! Тя не е държава защото нас отдавна Брюксел ни управлява нямаме никакъв суверенитет. Незнам за какво са ни само тия дебелосерци Плевньо Боико и Кунева само да харачат брюкселските пари! Брюксел не ни счита за хора България всеки изминал ден обезлюдява и изчезва за сметка на дебелеещите белгиици германци и французи! Ха да ви е честит Евро-швестерският хомосексуален съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Тоя театър стана скучен и прекалено скъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
Gocko
преди 9 години
Със сигурност ще върнат парите *** е под наблюдения от европейските финансови институции или може би някои агенти на рублата са на друго мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
хахахахаха:)малеее...жалкото е, че в същност си ужасно прав:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 1
ASTIN
преди 9 години
Току-що каза, че не иска *** да връща парите за помощта от държавата. "Те искат да ги връщат, но аз не искам..." ДДържавна помощ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
След като МФ има падежи за 12млрд лв - да обяви дефицит 12млрд и да падне правителството. И без това е доказано негодно да управлява - сега просто потвърдиха това за втори път. Нов дълг само ще прегвърли проблема към данъкоплатеца, кой би подкрепил такова безумие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още