IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири банки ще управляват средносрочната облигационна програма на България

До 2017 г. правителството може да емитира държавни ценни книжа с номинална стойност 8 млрд. евро

12:48 | 10.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири банки ще управляват средносрочната облигационна програма на България

България избра четири банки, които да управляват Глобалната средносрочна програма на страната за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро. Държавните ценни книжа ще бъдат пласирани в следващите три години, а организатори на предстоящите търгове ще бъдат Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG.

Това гласи проектът на Закон за ратифициране на Договора за дилърство, публикуван на сайта на Народното събрание. Aгент по емисията e Citibank N.A., London, a регистратор - Citigroup Global Markets Deutschland. Рейтинговата агенция Moody's Investors Service вече присъди инвестиционна оценка на Глобалната средносрочна програма, като тя е  Baa2 със стабилна перспектива.

„Максималният номинален размер на дълга, който може да бъде поет по програмата, е 8 млрд. евро, като общият обем на траншовте за всяка отделна година ще бъде ограничен до лимитите за поемане на държавен дълг в годишните закони за държавния бюджет“, гласи проектозакона. Той предвижда още максималният матуритет (максималният срок до падежа – бел. ред.) на книжата, които ще се издават, да бъде до 30 години.

„В документацията е посочен и максимален лихвен процент по облигациите в размер до 10%, което значително надхвърля текущите лихвени нива по българските облигации“, пише още в мотивите. „Целта е да не се дават насоки на пазара за лихвените нива по новите облигации.“

През 2015 г. държавата най-вероятно ще излезе два пъти на международните финансови пазари - веднъж до средата на годината и отново през есента. В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов заяви, че очаква добра доходност по външните емисии, планирани за тази година.

Припомняме, че правителството ще се опита да набере 6,9 млрд. лв. (3,5 млрд. евро) от външните пазари само през 2015 г. Номиналната стойност на книжата представлява 44% от предвидените за продажба до края на 2017 г. Това означава, че хипотетично през 2016 г. и през 2017 г. държавата може да заеме общо още 4,5 млрд. евро.

„Конкретното структуриране на бъдещите трансакции по средносрочната програма ще бъде осъществено по време на маркетинговия процес след получаване на информация за инвеститорско търсене на български суверенен дълг и ще бъде съобразено с погасителния профил на дълга“, пише в тази връзка в проектозакона.

„Средствата, получени от реализиране на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари чрез пласиране на бъдещи емисии облигации, ще бъдат от съществено значение при осигуряване на необходимия финансов ресурс през периода 2015-2017 г. за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране нивото на фискалния резерв“, се споменава още в мотивите.

Очаква се, че чрез емисиите, предвидени за тази година, делът на дълга като част от БВП ще се повиши до 28,4% спрямо 27,1% през 2014 г. и 17,9% през 2013 г. С част от средствата, които ще бъдат набрани през тази година, ще се рефинансира мостовият заем на стойност 1,5 млрд. евро, който страната получи от четири банки във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка и последвалото изплащане на гарантираните депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 8
vezna
преди 9 години
Пак чужди банки са нагласили отпред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
сега гербавите ще има да крадатвсичките милиардери ще станат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
сега гербавите ще има да крадатвсичките милиардери ще станат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Обсъждах само конкретната новина, която предвижда увеличаване на задлъжнялостта от 27,1 на 28,4% от БВП. Срещу превръщането на частния дълг от КТБ в държавен дълг трябваше да протестираш миналото лято! Сега вече е късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
andy2000
преди 9 години
От 17,9% през 2013 г. до 28,4% за година и половина хич не е много... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Позитивното в цялата новина е, че не се очаква осезаемо задлъжняване, а по скоро преструктуриране на дълга. Сегашните ниски лихви освен това са идеален момент за издаване на 20-30 годишни книжа при фиксирани лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
В документацията е посочен и максимален лихвен процент по облигациите в размер до 10%,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още