IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов очаква добра доходност по външните емисии, планирани за 2015 г.

През годината правителството вероятно ще излезе два пъти на международните пазари - до средата на 2015 г. и през есента

13:59 | 08.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на УС на ФГВБ Радослав Миленков. Снимка: БТА</p>

Министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на УС на ФГВБ Радослав Миленков. Снимка: БТА

През тази година правителството най-вероятно ще излезе два пъти на международните пазари. Министерството на финансите (МФ) ще пласира дълг, с който да рефинансира заема за попълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), взет с цел осигуряване на средства за изплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг, проведен в МФ. На пресконференцията присъстваха председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков и изпълнителните директори на деветте банки, обслужващи клиентите на КТБ при изплащането на сумите.

Предвижда се първата емисия да бъде осъществена до средата на 2015 г., а втората – през есента. Министърът не коментира конкретни параметри относно емисиите на ценни книжа като размер и срочност, например.

„Най-подходящ обикновено е периодът в началото на годината, когато пазарите са най-ликвидни. Вероятно първата част от планираната външна емисия ще бъде реализирана до първата половина на годината, а друга част – през есента на 2015 г.“, каза Горанов.

„Повече детайли не е целесъобразно да даваме от гледна точка на това, че срещу нас са пазарът и неговите очаквания. Мисля, че стоим добре. Достатъчно ликвидни са както външните пазари, така и правителството. Така че няма напрежение и необходимост от спешни действия“, продължи той, добавяйки, че МФ ще се придържа към приетата емисионна политика за 2015 г. „Очакваме добри резултати за доходност, т.е. българската държава да се финансира евтино.“

Владислав Горанов коментира още съдебното дело за отнемането на лиценза на КТБ и работата на Българска народна банка (БНБ).

„Ако Върховният административен съд реши, че решението за отнемането на лиценза на КТБ е неправилно, според мен навлизаме в хипотеза, според която ФГВБ продължава да бъде най-големият кредитор на КТБ. КТБ отваря и нейните управляващи органи, които бяха отстранени от БНБ, си заемат местата. И животът продължава, докъдето стигне“, отговори Горанов на въпрос какво се случва, ако ВАС отсъди, че БНБ е отнела лиценза на КТБ неправомерно.

„Доколкото ми е известно, с определение на българския съд Цветан Гунев е отстранен от изпълнението на задълженията си като ръководител на подуправление „Банков надзор“, каза Горанов по повод работата на регулатора в случая с КТБ. „Моята оценка е, че надзорът не се е справил, щом се стигна до тук днес да водим този разговор.“

„Според законите към момента не са налице хипотези, при които подуправител или управителят на БНБ да бъдат отстранени“, коментира финансовият министър вероятността гуверньорът на централната банка Иван Искров да бъде сменен.

Горанов говори и относно промените в пенсионния модел, като отново подчерта, че целта е правото на избор. Той не отхвърли, но и не изказа категорично мнение „за“ създаването на лични партиди в Националния осигурителен институт (НОИ), каквато идея дойде от редиците на Реформаторския блок.

„Въпреки че никъде по света няма такава иновация, общо взето в повечето страни от Европа имаме двустълбов модел“, каза в тази връзка Горанов, като определи дебата по темата като „много полезен“.

Министърът на финансите изрази увереност, че до 31 март 2015 г. „ще имаме един дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, който да бъде припознат от всички политически сили“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Ситуацията е такава, че дори с рейтинг *** можем да докараме прилични лихви. Обаче нали пак ще връщаме главницата, ако ще и лихвата да е ниска... Истината е, че сегашните вземат в пъти повече заеми от предишните, но тогава разни НПО служители се търкаляха по жълтите павета, а сега нито гък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
strol
преди 9 години
С тези сегашните *** е по зле от колкото с Орешака,тогава все пак имаше оптимизъм,че тези *** никога повече няма да се върнат на власт,сега SOFIX показва реалноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Добра доходност очаквал значи...?За него или за държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
korker
преди 9 години
Junk е лошо да ни е рейтинг, това е заради Орешарски. Сега с новия ни минфин младежа черешар, рейтинга ни трябва да стане някакъв по-нормален, обикновен, като за стабилитетна държава, да е нещо нормално, да е по подразбиране, т.е. да е Default един вид ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
LuckyYou
преди 9 години
Всичко зависи от ЕЦБ - ако започнат количествени улеснения, което е много вероятно, то тогава и ние можем да докараме хубава доходност. Не по-хубава от миналата година, когато Орешарски беше премиер и той емитираше облигации, разбира се. Защото в момента рейтингът ни е Junk...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още