IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг се покачва през ноември до 23,1% от БВП

Нарастването е в резултат на емисиите на ценни книжа на вътрешния пазар, осъществени през месеца

12:24 | 06.01.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавният дълг се покачва през ноември до 23,1% от БВП

През ноември делът на държавния дълг като част от брутния вътрешен продукт (БВП) нараства до 23,1% в резултат на емисиите на ценни книжа на вътрешния пазар. За сравнение – през октомври съотношението намаля до 22,8 на сто вследствие на понижението на вътрешния дълг.

В абсолютно изражение общите задължения на държавата възлизат на близо 9,598 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите (МФ). Само външният дълг е за 5,58 млрд. евро, а вътрешните задължения са в размер на 4,018 млрд. евро. През месеца са извършени плащания по дълга за 22,24 млн. евро (43,5 млн. лв.) - десет пъти по-малко в сравнение с изплатените задължения през октомври.

Нивото на външния дълг остава непроменено – 13,4 на сто, а делът на вътрешните задължения се покачва до 9,7% от 9,4%, колкото бе месец по-рано. В структурата на дълга относителният дял на вътрешния държавен дълг е 41,9%, а на външния – 58,1%, показват още изчисленията на министерството.

През ноември МФ пласира две емисии на средносрочни съкровищни облигации със срок 2,5-години и 5 години, както и две емисии на дългосрочни държавни ценни книжа (ДЦК) със срок 7 години, на обща стойност 238,454 млн. лв. Покачването на дела на вътрешния дълг и от там – на държавния, се дължи изцяло на тези аукциони. Финансирането чрез ДЦК на вътрешния пазар през ноември е с 99,6 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2013 г.

Съотношението дълг към БВП обаче ще нарасне още през декември. Тогава МФ предложи на пазара ценни книжа за малко над 800 млн. евро (1,619 млрд. лв.) и сключи заем с четири банки за 1,5 млрд. евро при лихва от 1,08%.

Показателят ще расте и през 2015 г., през която ведомството ще пласира 6,9 млрд. лв. на международните пазари и 950 млн. лв. на вътрешния пазар. За 2015 г. МФ предвижда ръст на държавния дълг до 29,7% от БВП. Тази година обаче финансовото министерство не предвижда емисии на еврови и 7-годишни книжа.

МФ пристъпва към изпълнение на емисионната политика за 2015 г. още през януари, когато ще предложи на пазара книжа за 300 млн. лв. През месеца пък падежират и облигации за близо 1,09 млрд. долара, пласирани от Милен Велчев преди десет години, когато бе финансов министър. Част от парите бяха набавени чрез емисията еврооблигации през лятото на миналата година.

През новата 2015 г. се очакват погашения на задължения към участници на вътрешния пазар за общо 3,107 млрд. лв., от които 259,902 млн. лв. са само лихвите, а сумата по главниците е 2,826, млрд. лв. Приблизително още толкова ще бъдат погашенията и по външния дълг, с което в абсолютна стойност държавният дълг ще нарасне с около 2 млрд. лв. през 2015 г.

Държавногарантираният дълг намалява с приблизително 9,8 млн. евро спрямо октомври и в предпоследния месец на 2014 г. достига до 338,3 млн. лв. евро. 23,7 млн. евро от тях са вътрешните държавни гаранции. Понижението се дължи на извършените погашения по външни и вътрешни държавногарантирани заеми през месеца. Съотношението държавногарантиран дълг към БВП намалява за пръв път от юли – с 1 процентен пункт до 0,8%, показват още данните на МФ.

По силата на чл. 18 от Закона за държавния дълг държавногарантираният дълг представлява всички финансови задължения, за които Министерският съвет е издал гаранции от името и за сметка на държавата при спазване изискванията на Конституцията.

Tака към края на ноември по отношение на отрасловата структура най-много държавни гаранции са предоставени на компаниите в сектор енергетика (61,9%), следвани от тези в сектор транспорт (24%) и други (14,1%). На вътрешния пазар държавата дава гаранции по силата на Закона за студентското кредитиране, а по външните задължения – за проекти към СБ, ЕИБ, ЕБВР и други.

Графика: Министерство на финансите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Размерът все още не е много тревожен. Тревожна е тенденцията тежестта да се прехвърля изцяло върху икономиката на светло. Така всички накрая ще избягат в сивото или навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Мента се изказаСкандална теза, че данъкоплатците имат прекомерни очаквания към хазната разви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ. В интервю за БНТ Стоянова препоръча на българите, които не са на социално подпомагане, да не се фокусират прекалено много върху харчовете на хазната и да поемат нещата в свои ръце, защото по-скоро трябва да внасят приходи в нея, отколкото да получават. Стоянова омаловажи дела на държавните разходи като част от икономиката и възрази на претенциите, че политиците носят основната отговорност за подсигуряването на нормална бизнес среда в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
изглежда ти си привърженик на обръчите на Доган, който засега е задкулисния собственик на повечето ЧПФ в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 3
masterblaster
преди 9 години
Само на здрава далавера се хвърлят калинките, като с пенсионните фондове например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
masterblaster
преди 9 години
При управлението на калинките ще е така - дефицит, дългове за 8 милиарда и кражба на пенсионни фондове за още 8 милиарда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
В момента света е залят с ликвидност и вероятно пазарите дори и по висок дълг биха финансирали. Унгария с по лош кредитен рейтинг от България и дълг от 75-80% от БВП се финансира на дългосрочни лихви около 4%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 37 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Задлъжняването след определено ниво е съвременно робство и тотална загуба на държавен и обществен суверенитет.Да не оставяме българските политици така лесно да вдигат задлъжняването на страната ни в съчетание с безумни социални придобивки за хора, които, нямат абсолютно никакъв принос към БВП на страната ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
Интересно при какво ниво на държавният ни дълг пазарите ще ни резнат и 10-годишните ни ДЦК ще стигнат 8%-10%. Мисля, че за България тези нива са напълно реалистични, ако през следващите 2-3 години дългът ни стигне 40% от БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Там е проблемът, че нищо не затягаме. Гледай кви са дефицитите през последните години и ще разбереш за какво иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Алчни, корумпирани, бездарни и крадливи български политици!Трябва много изкъсо да се следят всички български управляващи, масони, хомосексуалисти и ДПС-ари през следващите години да не вземат отвън да ни натресат същия сценарии като с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още