IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг скочи с над 4 млрд. евро през 2014 г.

През декември делът на дълга като част от БВП се повиши до 27,1% от 17,9% преди година

11:09 | 05.02.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
Държавният дълг скочи с над 4 млрд. евро през 2014 г.

Държавният дълг на България нарасна с 4,08 млрд. евро за една година. През декември 2014 г. делът на дълга като част от брутния вътрешен продукт (БВП) се повиши до 27,1%. За сравнение – година по-рано съотношението на задълженията към произведеното в икономиката бе само 17,9%. Дори и спрямо ноември, когато бе 23,1%, делът на държавния дълг се покачи с 4 процентни пункта.

Ръстът на задълженията на държавата бе очакван, след като през декември Министерството на финансите предложи на пазара ценни книжа за малко над 800 млн. евро (1,619 млрд. лв.) и сключи заем с четири банки за 1,5 млрд. евро с цел осигуряване на средства за изплащане гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка и попълване на недостига в бюджета.

По-рано през годината страната излезе и на международните пазари, когато набра 1,5 млрд. евро при висок интерес и благоприятна доходност. Средствата бяха използвани за погасяване на емисията глобални облигации, чийто падеж настъпи през януари 2015 г.

Към 31 декември 2014 г. общите задължения на държавата в абсолютно изражение възлизат на 11,3 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите (МФ). Това е с 57% повече в сравнение с декември 2013 г., сочат изчисленията на Investor.bg.

Само външният дълг нараства със 77%, или с 3 млрд. евро, до малко над 7 млрд. евро. Вътрешните задължения са в размер на 4,219 млрд. евро, като са с 31% повече спрямо година по-рано.

Така нивото на външния дълг се повишава до 17% от 9,9% преди година. Делът на вътрешните задължения пък се покачва до 10,1% от 8%, колкото бе година по-рано. В структурата на дълга относителният дял на вътрешния държавен дълг е 37,3%, а на външния – 62,7%, показва още статистиката на министерството.

Изменение на държавния дълг на България за периода декември 2013 г. - декември 2014 г. (в млрд. евро)

Вид Държавен дълг към декември 2013 г. Държавен дълг към декември 2014 г. Изменение в млрд. евро Изменение в % Дял към БВП
1 Външен дълг                   4.003                         7.082               3.079    77% 17%
2 Вътрешен дълг                   3.216                         4.219               1.003    31% 10.1%
3 Държавногарантиран дълг                   0.396                         0.335    -          0.061    -15% 0.8%
  Общо (1+2+3)                   7.219                       11.300               4.081    57% 27.1%

Таблица: Изчисления на Investor.bg по данни на МФ

Само през декември пък са извършени плащания по дълга за 1,316 млрд. евро. През новата 2015 г. се очакват погашения на задължения към участници на вътрешния пазар за приблизително 1,6 млрд. евро. Още толкова ще бъдат погашенията и по външния дълг, с което в абсолютна стойност държавният дълг ще нарасне с около 1 млрд. евро през 2015 г.

Държавният дълг ще расте и през текущата година, през която ведомството ще пласира 6,9 млрд. лв. на международните пазари и 950 млн. лв. на вътрешния пазар. За 2015 г. МФ предвижда ръст на държавния дълг до 29,7% от БВП.

Министерството обяви и емисионния календар за март. През месеца ще бъде проведен само един аукцион. Всъщност на 23 март е предвидена емисия на вътрешния пазар на 10,5-годишни ДЦК с номинал 50 млн. лв. Същевременно МФ актуализира календара за февруари, като отмени планирания търг за продажбата на краткосрочни ценни книжа за 400 млн. лв. За февруари няма други аукциони, след като на 2 февруари участниците на вътрешния дългов пазар закупиха 5-годишни ДЦК за 50 млн. лв.

Графика: Министерство на финансите

Освен това държавногарантираният дълг намалява с приблизително 61 млн. евро спрямо декември 2013 г. и в последния месец на 2014 г. достига 335 млн. лв. евро. 23,7 млн. евро от тях са вътрешните държавни гаранции – толкова, колкото бяха и през ноември. Съотношението държавногарантиран дълг към БВП остава на нивото от ноември – 0,8%, когато намаля за пръв път от юли 2014 г., показват още данните на МФ.

По силата на чл. 18 от Закона за държавния дълг държавногарантираният дълг представлява всички финансови задължения, за които Министерският съвет е издал гаранции от името и за сметка на държавата при спазване изискванията на Конституцията.

Tака към края на 2014 г. по отношение на отрасловата структура най-много държавни гаранции са предоставени на компаниите в сектор енергетика (62,1%), следвани от тези в сектор транспорт (23,6%) и други (14,3%). На вътрешния пазар държавата дава гаранции по силата на Закона за студентското кредитиране, а по външните задължения – за проекти към СБ, ЕИБ, ЕБВР и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
А дългът на данъкоплатците "per capita"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Todor78
преди 9 години
Да се взимат заеми е лесно докато има някакво обезпечение. Проблема е че нарастването по изплащането на главниците и лихвите на годишна база без ръст на БВП влошава икономическата обстановка съответно създава предпоставки за оттегляне на бизнеса от страната. Въпроса е какво ще стане когато БВП намалява поради демографски срив, липса на интерес в нови инвестиции, лоша инвестиционна среда. И в същото време расте дълговото бреме. Ами много просто следва увеличение на явните и скритите данъци и такси.и липсващо население способно да ги плаща настъпва Фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Толкова много обезлечени договори ли са оставили тия пладнешки крадци. Като прибавим и КТБ, а сега Европа ни била крива, а не тоя който всеки път ни обира. И защо да ни щадят, като продължават да избират най -големите червени маскари. Освен, че ни обират, но и умело давят с помия всеки появил се мисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 5
stanislavr
преди 9 години
Фондът е НЕ-банкова институция. И от къде взима парите - от банките, а те от клиентите си, т.е. пак от нас. Радослава, по-предните не бяха ли същите, предните нямаха време да краднат както трябва. Кой опука резерва и парите на здравната каца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 3
promo
преди 9 години
дълга и стандарта на живот на политиците скачат - да, ама нашия...хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 18
pinoccio
преди 9 години
За КТБ не е дадена и една стотинка от държавния бюджет. Даден е заем на фонда за гарантиране на влоговете, който от своя страна ще набере пари от банките. Т.ч. бюджетът даже е на печалба с лихвите по този заем. Това е един *** механизъм - ФГВ е банкова институция, контролирана от правителството. Друг е въпросът, че това не биваше да се допуска, защото е престъпно активите да преминават от едни ръце в други по подобен циничен и брутален, за смятащо себе си за що годе европеизирано общество, начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 17
studioaa
преди 9 години
Всъщност, дано българския дълг нарасне бързо до над 60% от БВП, за да не може България да влезе в ЕЗ. Ще се спестим катастрофата, повярвайте ми!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
За какъв преход ми говорите ако наистина Г. Първанов и Цв. Цветанов се окажат членове на една и съща масонска ложа, чиито лидер също е изделие на бившите комунистически ДС?Омръзна ни от битките ви (ченгета и червеноармески масони срещу новоизлюпени масони) и опита ви да ги представите като преход към нещо друго или промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Пак питам, кои точно реформи и кой точно преход?Преход към какво?Защото замяната на ДС рожбите на българо-съветската дружба с масони за мен не е никаква реформа нито път към реформи.Вижте например ролята на масона Цацаров (в съучастие с ДПС) в политическия удар срещу КТБ довело до нуждата от изплащане на гарантираните влогове в банката със средства на българския бюджет.Това няма нищо общо с реформите или пътя към тях, а е просто продължение на мафиотското присъствие в българския политически и обществен живот, само че от друго лоби, чието единствен плюс е в това, че е проевропейско и прозападно ориентирано.С толкова плоски приказки няма да спечелите нито един глас на одобрение а само НЕодобрение. Все пак не сме ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 2
993
преди 9 години
И още нещо, санитарния минимум на фискалния резерв е 4.5 млрд. 2.5 млрд са в Сребърния фонд. Колкото повече балъци набутат там по "тяхно желание", толкова по-малко е задължението на Горанов да го поддържа! Анадъм му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още