IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесно задлъжняване и трудно издължаване

Притеснителен е не само размерът на дълга, но и неговото предназначение, пише Калоян Стайков от ИПИ

15:55 | 04.10.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лесно задлъжняване и трудно издължаване

Влиянието на държавния дълг върху една икономика е сходно на това, което имат различните лекарствени вещества върху човешкото тяло – при необходимост и в определени количества може да помогне, но в твърде големи количества може да бъде изключително вреден. За разлика от лекарствата, нивото на държавен дълг, което може да не вреди на икономиката, рядко е предварително известно, поради което е необходим силно консервативен подход при поемането на нов дълг, пише в свой анализ Калоян Стайков от Институра за пазарна икономика (ИПИ).

Всичко това ясно се вижда от опита на страни като Румъния и Латвия, които в края на 2008 и началото на 2009 г. бяха принудени да поискат спасителна помощ от МВФ. Към края на септември 2008 г. двете страни са на трето и четвърто място в ЕС по най-нисък публичен дълг - малко над 11% от БВП. В същото време страни като Италия имат публичен дълг от 104,7% от БВП, но финансовите пазари продължават да финансират бюджетните ѝ дефицити.

Този скорошен урок трябва да е достатъчен за всички, които си мислят, че публичният дълг в България е много нисък и ако се увеличава постепенно, това не само че не би навредило, а би помогнало на икономиката. От няколко години страната се намира в неизследвана територия поради:

- Изключително свитите нива на фискален резерв, който управляващите могат да използват свободно, както и систематичното му употреба за покриване на текущи разходи и дефицити;

-  Шеста поредна година на бюджетни дефицити, които започват да нарастват от 2013 г. Прогнозата на Министерството на финансите е дефицитите да продължат поне до 2016 г.;

- Постоянен ръст на публичната задлъжнялост с високи темпове.

На този фон, а и имайки предвид злополучния опит на Румъния и Латвия, предложението за увеличаване на бюджетния дефицит с над 1,5 млрд. лв., който ще бъде финансиран с емисия на нов дълг, буди притеснения. Новите заеми се увеличават с още 2,9 млрд. лв. за подкрепа на банковата система. Средствата могат да бъдат използвани за осигуряване на ликвидна подкрепа на банките и/или за предоставяне на до 700 млн. лв. под формата на заем на Фонда за гарантиране на влоговете. Това изисква увеличаване на тавана на дълга с 4,5 млрд. лв., които, ако бъдат емитирани, ще увеличат държавния дълг до 28,4%, а ако към него се добавят и задълженията на общините, консолидираният държавен ще приближи 30%.

За да поставим това съотношение в перспектива, нека се върнем до началото на 2013 г., когато държавният дълг възлиза на 15% от БВП. След леко увеличение той достига 17,9% към края на 2013 г. Към края на август 2014 г. той вече е 23%, част от които са глобалните облигации, които са с падеж 15 януари 2015 г. Те представляват около 2,2% от БВП, изчислени на база прогнозния БВП за 2013 г. и обменен курс от 1,26 щатски долара за 1 евро. Ако се изключат от сметката за държавния дълг в края на годината, то след актуализацията той би достигнал 26,2%, което е увеличение от близо ¾ в сравнение с началото на 2013 г. А ако се има предвид държавният дълг от януари 2009 г., когато той е 13%, увеличението е над двойно.

Притеснителен е не само размерът на дълга, но и неговото предназначение. Предвидените 2,9 млрд. лв. за ликвидна подкрепа на банковата система изпращат изключително негативен сигнал. Изглежда все едно настоящите управляващи очакват системата да бъде изправена пред затруднения и се презастраховат – за всеки случай. Подобни действия обаче могат вместо да предотвратят евентуални проблеми, да се превърнат в причината за такива, ако икономическите участници ги изтълкуват като знак, че правителството знае нещо, което те не знаят.

Другият притеснителен аргумент в мотивите към актуализацията на бюджета е предвиждането на 700 млн. лв. държавен заем към Фонда за гарантиране на влоговете и отпускане на държавна гаранция на същия в размер на до 2 млрд. лв. Това означава, че управляващите вече се готвят за различни варианти за справяне със ситуацията в КТБ, въпреки че пълна информация за състоянието на банката ще има не по-рано от 20 октомври. Политическата нестабилност, продължаваща вече повече от година и половина в страната, както и създалата се деликатна ситуация около КТБ, а и куп друг фактори, предполагат значително по-консервативен подход към поемането на нов държавен дълг. Техническото решение „трябват ни още 4,5 млрд. лв.” не е добра платформа за дългова емисия, тъй като рано или късно тези пари трябва да се върнат. Ако те се използват за текущи разходи като заплати например, това значи, че като дойде моментът за изплащане на дълга, парите ще са изядени отдавна и управляващите ще трябва да вземат нов дълг или да осигурят повече приходи. Подобно поведение вкарва страната в своеобразна дългова спирала – нов дълг за изплащане на стария и още дълг за покриване на бюджетните дефицити.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха...! Тези дългове никой не разчита да бъдат върнати! Даже това не са дългове в класическия смисъл на думата, защото пълното и предсрочно издължаване е нежелателно и се санкционира! Това са условни стойности на зависимост, на продадена свобода.Напр. в САЩ ако нямаш "Credit History" имаш сериозен проблем и фактически си изключен от системата. Даже някои служби добиват специален интерес от твоя случай... Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 9 години
Нищо си ни няма на дълга . Просто българите трябва най-накрая да си набият в главата че няма панацеи . п.п.Мене ако питаш думичката "дефицит" трябва да се забрани с конституцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
kane
преди 9 години
Искам да се обърна към моите сънародници които имат право да гласуватДа не се колебаят и за миг да упражнят правото си на гласДемокрацията и свободата се защитават с действия и активност - политическа, социална и образователна всеки ден от годината, а несамо в един денМога да пиша много, но ще се огранича само да следната проста логика:Ако годишният ви доход е над 100 000 евро е РБ трябва да гласувате за дясна партияАко е по-малко от 50 000 евро трябва да гласувате за лява патияБлагодаря ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Пич как е възможно БНБ да държи 15 млрд. евро, с които се гарантират над 100 млрд. лева?? Очевидно, е невъзможно да се осигури 100% покритие в евра за всеки лев. Всичко над едни 70-80 млрд. лева нямат никакво еврово покритие, ако изключим активите, с които се предполага, че са обезпечени. Ако тези активи рязко поевтинеят валутния борд реално ще последва съдбата на Титаник, независимо от лъжите "схръхпокритие", но никой не обяснява реално на какво... Защо ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Този пич откри Америка, браво. Дългът ни очевидно изобщо не е устойчив, а България е страната фалирала най-много пъти в последните 65 години, или 4 пъти, или по един фалит на 16-на години. От 1997 насам преживяваме рекордно дълъг период без фалит цели 17г. Тази схема с увеличаването на дълга у нас няма да сработи защото просто всяко следващо поколение е много по-малко от предишните и вероятно няма да бъде в състояние да го обслужва и ще фалира. В САЩ схемата работи, защото страната непрекъснато увеличава населението си и така всеки трябва да плаща по-малко. Нашия дълг вероятно ще мине 100% от БВП до 10-15 години в най-добрия случай, а в най-лошия това може да стане до 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Аlexander
преди 9 години
Еми САЩ затова са САЩ ! Да харчат.Това с дълга им е като царя да каже някоя простотия или да се облече неприлично - всички ще кажат че е ексцентричен.Ако пък Вуте от Протопопинци каже същата простотия - всички ще скочат срещу него че е ***.Та ние не можем да сме САЩ.Ние и Гърция не можем да сме.Дори и Португалия.Защото стане ли като при тях - грам няма да ни мислят и веднага сме хвърлени на кучетата.И то *** ще го направят с най голямо удоволствие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Аlexander
преди 9 години
А кой знае как работи схемата ? Ичетох и изгледах коментарите за най малко 15 топ финансиста,или поне така наречени и се убедих,че в главите им е тъмна Индия.Половината от тях смятам че се изказват като заинтересовани и е разбираемо шикалкавенето им,но другите не са.И въпреки всичко показаха пълна безпомощност,непознаване на материята и липса за конкретна адекватна реакция .И ако си мислите че някой ви гарантира наистина по 100000 евра - ще ви кажа:блажени са вярващите.Това е най смешния виц който съм чул през живота се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Изглежда все едно настоящите управляващи очакват системата да бъде изправена пред затруднения и се презастраховат за всеки случай. =======Че ти да не би да очакваш нещо друго .... Ако -да, то значи не просто не си в час с реалността в страната. Нещата много отдавна са "на кантар" ... Подобно поведение вкарва страната в своеобразна дългова спирала нов дълг за изплащане на стария и още дълг за покриване на бюджетните дефицити.====Пич, в дългова спирала е целият свят, защото е приел схемата, наложена от САЩ - "харчи днес - връщай утре", която води , чисто математически до катастрофа! В същото време - отделният човек отдавна е вкаран в същата спирала... Катастрофата е неизбежна...просто е въпрос на време да се случи! Няма как да харчиш пари, които не си изработил и не се знае дали някога ще ги изработиш, няма как да връщаш лихва, която превишава ръста на дохода и всички тези неща - да продължават безконечно! Няма как да се случи чисто математически това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Очевидно си нямаш никаква идея как работи схемата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 15
Аlexander
преди 9 години
Еми то нали май другия месец трябва да връщаме ония 1,25 милиарда които взехме спешно за кризата с банките ? Тия 4,5 милиарда разбрах че до 200 милиона за заплати на полицията,100 милиона за ямата НЗОК допълнително,за министерства и ведомства пак няккави 200 милиона за по големи заплати ...та май нямаме ясна идея в какво печелившо начинание да ги вложим,за да сме ликвидни когато наесен дойде време да се броят пилците,демек да ги връщаме.Щели сме да подпираме банковата система.Това е много хубаво.Обаче имам два въпроса аз лично:1,Ако се окаже,че в КТБ няма пари - кой Господ може да каже как ще се развият нещата ???2,Тук по скоро имам препоръка :2,1 Гарантираните влогове няма как да бъдат 100 000 евра .Това е нереалистично,да не кажа в сверата на научната фантастика ,за страна като България.2,2 Не повече от 10 000 евро трябва да е гарантирания депозит.2,3 Много тежки глоби за теглене на суми по депозити преди датата на падежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още