IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призовават за ограничения на рекламата на вредните храни

Потребителите трябва да бъдат информирани с мащабни кампании за здравословното хранене, според председателят на Асоциация "Активни потребители"

09:09 | 30.06.15 г.
Призовават за ограничения на рекламата на вредните храни

Преди да се въвежда данък върху вредните храни, може да се въведат други ограничения – например за рекламирането им. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Министерството на здравеопазването обмисля въвеждането на данък за вредните храни и енергийните напитки – между 3 и 10%. Размерът му ще се определя според риска за здравето и дали тези храни съдържат сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките.

Здравното министерство очаква от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно. Според Николов обаче това не е задължително да стане. 

Не съм сигурен, че тези пари, като отидат във финансовото министерство, ще отидат за здравни кампании.  На министър Москов може да му се иска така, но ако възникне или природно бедствие или нещо друго, което е спешно, парите ще заминат там, а не за формиране на култура на хранене, коментира той.

Той даде пример с мерки, които може да бъдат предприети, като припомни, че преди години рекламите на цигари бяха силно ограничени.

Рекламата създава мода за тези вредни храни, децата под влиянието й искат вредните храни в шарена опаковка. В много държави около детските предавания не се излъчват подобни реклами, заяви Николов.

Той допълни, че трябва да има мащабни кампании за различните видове хранене.

Богомил Николов каза още, че вчера се състоя първото заседание на Национален съвет за потребителите към Министерството на икономиката. Този съвет трябва да заседава най-малко три пъти годишно и гражданите могат да изпращат теми, които да бъдат обсъждани там, коментира председателят на Асоциация "Активни потребители".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още