IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Миленков оглавява Фонда за гарантиране на влоговете в банките

МС назначава изпълнителния директор на Общинска банка, след като освободи досегашния председател Росен Николов по негова молба

12:40 | 19.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Радослав Миленков оглавява Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Радослав Миленков е определен за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. 

Министерският съвет освободи по негова молба досегашния председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов и назначи на негово място Радослав Миленков, съобщават от пресслужбата на МС.

Смяната се случва по-малко от година и половина преди изтичането на 4-годишния мандат на Росен Николов, на фона на подготовката на външен заем, със средствата от който да се изплатят всички гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка, и на внесения проект на изцяло нов закон за гарантираните влогове.

Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и притежава дългогодишен опит в банковата сфера. В професионалната си дейност е работил първоначално като инвестиционен посредник и одитор в „Делойт и Туш България”, а в периода 2003-2011 г. е заемал различни ръководни позиции в системата на Първа инвестиционна банка (ПИБ), включително и член на управителния й съвет.

От 2012 г. до момента е член на УС на Общинска банка и изпълнителен директор на банката. Отговорностите му включват дейности в сферата на управлението на риска, финанси, управлението на активи и пасиви и други, добавят от МС в съобщение до медиите.

Росен Николов бе избран за председател на УС на ФГВБ на 17 март 2011 г., след като мандатът на предходния ръководител – Бисер Манолов, изтече.

Манолов сега е един от членовете на 5-членния ръководен орган на институцията в качеството си на представител на Асоциацията на банките в България. Заместник-председател е Нели Кордовска, която е главен директор на управление „Банков надзор“ на Българска народна банка. Борислав Стратев и Светла Костова са другите двама членове на УС на ФГВБ.

По-късно в парламента финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че подалият днес изненадващо оставка Росен Николов е готвен за друга позиция в банковата сфера.

Той е един много добър експерт, свърши много добра работа. Заедно с него и с премиера обсъдихме за какво той ще бъде използван“, каза финансовият министър.

Той уточни, че Николов ще продължи да работи в банковата сфера. На въпрос дали ще стане шеф на Общинска банка, Горанов отвърна само, че самият Николов трябва да отговори. От Общинска банка идва новоназначеният днес шеф на фонда Радослав Миленков, там доскоро работеше и самият Горанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
Много е неубедително да казват, че неочаквано председателят на УС на ФГВБ е подал оставка по свои си причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
toto 2
преди 9 години
мешат си капите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
LuckyYou
преди 9 години
Мафиия! Мафиия! ГЕРБ = Мафиия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още