IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се дългосрочни решения за пенсионната реформа

Минималната пенсия ще се увеличи с 3 лева от 2015 година, предвижда бюджетът на ДОО

18:45 | 09.12.14 г. 12
Търсят се дългосрочни решения за пенсионната реформа

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2015 година беше приет на първо четене с гласовете на 115 депутатите от ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ.  Против бяха 42 народни представители от БСП, ДПС, БДЦ и „Атака“. По-рано депутатите одобриха на първо четене и бюджета на НЗОК

В бюджета за ДОО е записано минимално увеличение на пенсиите догодина. Осъвременяването им ще се извършва от 1 юли по т.нар. „швейцарско правило“. Освен това минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 ще се увеличи на 157,44 лв. , а социалната пенсия за старост от 113 лв. ще стане  на 115,15 лв.

От 1 юли се вдига и прагът на максималния размер на пенсията от 840 на 910 лв. 

От следващата година минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4,4 на сто за 2015 г. в сравнение с 2014 г. Ефектът върху приходите от това ще е около 35,4 млн. лв. повече в бюджета.

Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - от 2400 лв. на 2600 лв.

В бюджета, приет от депутатите днес, е записано, че възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца на година, но е възможно преди да бъде приет окончателно, да станат 2 месеца, както иска социалният министър Ивайло Калфин.

Майчинството през следващата година няма да бъде увеличено и остава в размер на 340 лева.

По време на дебата вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че се търси дългосрочно решение за пенсионната реформа. Малките числа за отделния пенсионер означават много за цялата система, настоя той.

Според министъра замразяването на възрастта за пенсиониране от миналото правителство е направено с аргумента, че през 2014 година ще бъде намерено дългосрочно решение, но до такова не се е стигнало.

„Поддържането на тази система и замразяването не решават нищо”, коментира Калфин. Той обясни, че управляващите търсят дългосрочното решение.

„То би могло да стане в началото на следващата година като се заложат промени”, поясни министърът и добави, че един от вариантите е възрастта, стажа, включително на първа и втора категория работещи, професионалните и универсалните фондове поемат част от пенсиите.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ големият проблем на пенсионната система е нейната нестабилност и непредвидимост. Тя обвини предишните управляващи, че с чиста популистка цел са замразили възрастна и стажа за пенсиониране през 2014 година.

Бюджетът на ДОО за догодина запазва размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ на нивото от 2014 г. – 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение 9,9 за сметка на работодателя и 7,9 за сметка на работника, и 12,8 на сто за лицата родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1/5,7, както и размерът на вноската за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии“ се запазва, като държавата ще осигури трансфер в размер на 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във Фонда лице.

Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават съответно 60 към 40 на сто.

Лидерът на ДПС Лютви Местан разкритикува решението за вдигането на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 лева на 420 лева от началото на следващата година и го нарече престъпно.

Красимир Янков от БСП обаче възрази и поиска да получи отговор на въпроса каква връзка прави с вдигането на осигурителния праг на земеделските производители с контрабандата.„Не им помагате, а има около 220 хиляди, които гледат до 10 декара земя“, заяви той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
""Това ще смаже надеждите на по-възрастните за нормална пенсия но просто няма друг начин за съжаление.."" я си представи само че не някой друг а именно ти си този който е прежален от болни мозъци като теб самия и след като си загубил всичко в тоя живот и няма какво по-вече да губиш, тогава кажи ми какво изобщо би могло да те спре?????...няма ли да реагираш като "терорист"?????... или просто ще изпаднеш във фаза див канибализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Дългосрочното решение е еднаква(равна) за всички държавна пенсия , например около минималната заплата, а всичко останало да се дава от т.нар. "индивидуални пенсионни сметки". Със възможност за наследяване.Неправилно е държавата да плаща на един 900 лв, а на друг 150 лева.Неправилно е това вдигане на тавана на пенсиите със 70 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Какви лични сметки? Сметки в какво? Пари днес няма. Има валути. Валутите се обезценяват и това е заложено в основата изобщо на финансовата система. И като сложиш и катаклизмите които неминуемо се случват за 40-50 години, смятай сметката си за изгубена, (освен ако не е в злато може би).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Да се надяваме, че технологиите ще напреднат дотолкова, че да е възможно една малка част от населението да успява да предоставя стоките и услугите от първа необходимост на достатъчно ниски цени, за да не се налага твърде много увеличаване на данъчно-осигурителното облагане."+1.000И аз така го виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Сега пенсионитащите се са в безкрайно лошо положение, те са изключително много в сравнение с тепърва навлизащите на пазара на труда. При всички случаи можем да изравним възрастта за пенсиониране за мъже и жени, да въведем изискване за възраст от 55г за полицаи и военни и да премахнем многото заплати при пенсиониране за държавните служители и така ще спестим много пари. Няма друг начин за финансиране на сега пенсиониращите се освен със заеми, прехвърляне на пари събрани от други данъци като ДДС и митата и въвеждане на национален данък недвижим имот с цел ползването му за нуждите на здравната и пенсионната системи. Всички граждани на възраст под 35г трябва да престанат да внасят осигуровки към НОИ и да преминат към новата система с лични сметки. Това ще смаже надеждите на по-възрастните за нормална пенсия но просто няма друг начин за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
за бъдещите пенсионери да, но какво правим със сега пенсиониращите се ?????....кога и за кога да внасят като всичко дето са внасяли е окрадено а те са в немилост и не им позволяват да се пенсионират с какви ли не врътки а и не могат да освободят работни места за толкова много млади безработни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Най-доброто решение за солидарната пенсионната система е нейното окончателно ликвидиране и преминаване към система базирана на застраховки, в която всеки внася в лична сметка определен % от дохода си и получава достъп до парите ако се разболее от сериозно заболяване или навърши определена възраст. Част от парите ще бъдат достъпни и преди самото пенсиониране и при преждевременна смърт остатъкът се прехвърля към наследниците. Това налага премахване на социалните и на бюджетните пенсии и а инвалидните пенсии ще се плащат от застраховател на базата на малка вноска, задължителна за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Достатъчно е да се мине към лични партиди с възможност хората да си ги теглят - и цялото това менте ще иде в небитието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Продължение от предишния коментар.... спомнете си забраните за алкохол, филма "Разрушителят" ("солта е вредна, следователно незаконна"), войната срещу наркотиците.Няма как да се забрани човешката глупост и невежество. Ще продължава да има хора, които се отнасят несериозно към собственото си здраве - докато има хора.Не смятам, че варианта да се принудят хората със закон да бъдат отговорни към здравето си (за да могат да се самоиздържат, вместо да зависят от пенсии) ще бъде работещ на практика. Няма начин и да се гарантира, че държавата ще успее да определи кои храни са "правилни" и кои храни са "грешни". Не искам държавните бюрократи да ми казват кой е единствено правилния начин да се грижа за здравето си и да ме принуждават насила да го прилагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
имаше тука едно мноо яко решение да разцъкат пенсиите на борсата на това му викам аз "дългосрочна реформа" по точно загуба ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още