IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективен капиталов пазар в България – мисията невъзможна

Регулаторните промени целят съсипване на едно от оръжията за постигане на устойчив икономически растеж – пазарът, пише в анализ Никола Филипов

17:00 | 01.08.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ефективен капиталов пазар в България – мисията невъзможна

Всички може би ще се съгласим с тезата, че работещият капиталов пазар е от фундаментално значение за една развита пазарна икономика. Редица икономически изследвания ясно разкриват силната корелацията между пазарната капитализация и нивото БВП на глава от населението в една икономика. Позитивите – както на фирмено, така и на макроикономическо ниво – от един ефективен капиталов пазар са наистина много. От това да се осигури достъп до финансиране на икономически ефективни инвестиционни проекти, които да създават заетост и брутен вътрешен продукт, до това домакинствата да спестяват и инвестират повече, пише в анализ за Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Никола Филипов.

Капиталовият пазар в България – бумът и рецесията

На теория Българска фондова борса (БФБ) би трябвало да бъде този гръбнак на пазарната икономиката и може би за периода 2004-2009 г. като че ли наистина беше. Именно тогава станахме свидетели на един от първите ясно изразени цикли на бум, последван от рецесия (Графика 1). В този период много публични компании успяха да наберат капитал от борсата. Други път придобиха публичен статут с цел да оптимизират капиталовата си структура, за да могат да финансират инвестиционните си проекти по един по-ефективен начин. Трети пък бяха отписани от борсата, поради тяхното придобиване от стратегически инвеститори.

Въобще към средата на бума (2005-2006 г.) на капиталовия пазар БФБ успя да привлече интереса на много чуждестранни и български инвеститори. Паралелно с това през последното десетилетие станахме свидетели и на редица странни от юридическа гледна точка събития, които увредиха интереса на миноритарните инвеститори в публични компании. Повечето от тези нарушения някак си останаха под радара на Комисията за финансов надзор (КФН). Вследствие на натрупването на подобни грешки както физическите, така и институционалните инвеститори в някаква степен загубиха доверие в българския капиталов пазар и насочиха ресурсите си към по-развитите капиталови пазари.

Графика 1: Индекс SOFIX на Българската фондова борса в периода 2003-2015 г.

Източник: БФБ

Новите регулации на БФБ

На 6 юли 2015 г. КФН излезе с предложение да отпадне задължението на емитентите на ценни книжа да публикуват междинни финансови отчети за всяко тримесечие, като остана задължението само да публикуват финансови отчети на годишна и шестмесечна база. Прете?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 11 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Не виждам никаква трагедия в това, че не ползват COBOS. Има други платформи, които са "безплатни" - не ви дерат с месечни такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
Ами, защото тука МАЖОРИТАРИТЕ ВИ СА МУТРИ И МОШЕНИЦИ И НЕ СА ЧУВАЛИ НИЩО ЗА КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ, И ЗАЩОТО БОРСАТА ВИ Е 5% ОТ БВП НА БЪЛГАРИЯ.И КАК ДО СЕГА НЕ СТЕ ЗАВЕЛИ ЕДНО ДЕЛО ЗА ИЗМАМА, СРЕЩУ ЕЛАНА, БЕНЧМАРК, ***,ЕНЕМОНА,КТБ, РЕГУЛАТОРНИТЕ ОРГАНИ И КЪМ КОГО ЛИ ОЩЕ НЕ??? НЕ ВИ СТИСКА НЕЩО ИЛИ КАКВО ПО ТОЧНО????? НЯМА КАК ДА СТАНЕ ИНАЧЕ.. МАЖО Е МУТРА И ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМА ОТ МНОГО НЕЩА, ТАКА ЧЕ МОЖЕ ДА СЪДИТЕ И ТОЯ ДЕТО ГО СЪЗДАЛ ДАЖЕ. АМА КОГА ЩЕ ВИ СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ.. НЕ ЗНАМ???ЯВНО ЩЕ ТРЯБВА ФАЛИТ НА ТАЗИ БФБ И СЪЗДАВАНЕ НА НОВА СЪС ЗАТРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ЕМИТЕНТИ. ТО НЯМА ИЗИСКВАНИЯ ЗА НИЩО НА ТОЗИ ПАРАЗИТЕН ПАЗАР, КОЕТО НЕ Е БОРСА, А НЕЩО ДРУГО КАЗИНО, БЪКЕТ, И НЕЩО ОТ КОЕТО ВСИЧКИ ГУБЯТ.В ОФШОРНИТЕ ЗОНИ СЕ ВЗИМА ЕДИН КОМПЮТЪР ДА НАСЛАГВА ПОРЪЧКИТЕ И ТАКИВА БОРСИ ИМА ДОСТА, НИКНАТ КАТО БАНКИТЕ ТАМ, КАТО ГЪБИ. ТОВА ЛИ ИСКАТЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Разлика между компаниите в САЩ и България. В САЩ почти в никоя голяма публична компания няма мажоритар. Повечето големи и успели компании са публични тук 2 от 3те енергодружества не са публични вече. В САЩ печелившите компании раздават редовен дивидент тук са малко копаниите плащашсти редовен дивидент. Българския мажортар обикновенно е тарикат и гледа как да прееба дребните акционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ти да не "инвестираш" там ? да подпомагаш българския строеж на неолиберализма ..... :)) ей стойте далече от тая тъпня БФБ с оборот 5 леа, ако играете за спорта с 50-100 леа ок, но иначе не си заслужава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Специалистът по капиталови пазари и пръв шеф на българската фондова борса Виктор Папазов - ''Според него Гърция е само първата проява на глобалната криза на настоящия финансов модел'' (коментар 6 и 7 ) - http://darikfinance.bg/***/116413#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
ха ха да не бърза още. Нека поне хората дето са се "набутали" да си вземат парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още