IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективен капиталов пазар в България – мисията невъзможна

Регулаторните промени целят съсипване на едно от оръжията за постигане на устойчив икономически растеж – пазарът, пише в анализ Никола Филипов

17:00 | 01.08.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ефективен капиталов пазар в България – мисията невъзможна

Всички може би ще се съгласим с тезата, че работещият капиталов пазар е от фундаментално значение за една развита пазарна икономика. Редица икономически изследвания ясно разкриват силната корелацията между пазарната капитализация и нивото БВП на глава от населението в една икономика. Позитивите – както на фирмено, така и на макроикономическо ниво – от един ефективен капиталов пазар са наистина много. От това да се осигури достъп до финансиране на икономически ефективни инвестиционни проекти, които да създават заетост и брутен вътрешен продукт, до това домакинствата да спестяват и инвестират повече, пише в анализ за Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Никола Филипов.

Капиталовият пазар в България – бумът и рецесията

На теория Българска фондова борса (БФБ) би трябвало да бъде този гръбнак на пазарната икономиката и може би за периода 2004-2009 г. като че ли наистина беше. Именно тогава станахме свидетели на един от първите ясно изразени цикли на бум, последван от рецесия (Графика 1). В този период много публични компании успяха да наберат капитал от борсата. Други път придобиха публичен статут с цел да оптимизират капиталовата си структура, за да могат да финансират инвестиционните си проекти по един по-ефективен начин. Трети пък бяха отписани от борсата, поради тяхното придобиване от стратегически инвеститори.

Въобще към средата на бума (2005-2006 г.) на капиталовия пазар БФБ успя да привлече интереса на много чуждестранни и български инвеститори. Паралелно с това през последното десетилетие станахме свидетели и на редица странни от юридическа гледна точка събития, които увредиха интереса на миноритарните инвеститори в публични компании. Повечето от тези нарушения някак си останаха под радара на Комисията за финансов надзор (КФН). Вследствие на натрупването на подобни грешки както физическите, така и институционалните инвеститори в някаква степен загубиха доверие в българския капиталов пазар и насочиха ресурсите си към по-развитите капиталови пазари.

Графика 1: Индекс SOFIX на Българската фондова борса в периода 2003-2015 г.

Източник: БФБ

Новите регулации на БФБ

На 6 юли 2015 г. КФН излезе с предложение да отпадне задължението на емитентите на ценни книжа да публикуват междинни финансови отчети за всяко тримесечие, като остана задължението само да публикуват финансови отчети на годишна и шестмесечна база. Прете?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Май БФБ ще рипа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ей тебе за сефте да те видим у нещо различно от руска тема, може па и да си човек *** маа му и да не си бот ако цъкаш и на борсата ще призная ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Ае то и у цивилизованите са го напрайли на рулетка и отдавна борсата си е изгубила първичното и предназначение, но нашия съвсем, опитах се да им кажа на тея в "Коментари / БФБ бала бала" да не се занимават с глупости ама те не чуват, викам ок щом искате да си губите парите мммдобрем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
StraightForward
преди 8 години
Браво, каквито участниците , такъв и пазара, най-сетне някои да напише нещо по въпроса. Но къде са асоциациите на дребни и едри да заведат дела към БОРСАТА И ДЕПОЗИТАРА И ДЪРЖАВАТА, ДА ВИДИМ ТАКА ЛИ ЩЕ ПРИЕМАТ ПОСЛЕ, ТАКИВА ГЛУПОСТИ... В ЕДНА ИКОНОМИКА НАЙ ВАЖЕН Е КАПИТАЛА.. АМИ СЛЕД КТБ, КАКЪВ КАПИТАЛ??? КАКВА ИКОНОМИКА И КАКВИ 5 ЛВ.. А И СЕГА С ПУТИН И ГЪРЦИЯ, НЕЩАТА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ СКОРО, А И НЯМА НАДЕЖДА ДАЖЕ!! Навън е много по добре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Именно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
"...На 6 юли 2015 г. КФН излезе с предложение да отпадне задължението на емитентите на ценни книжа да публикуват междинни финансови отчети за всяко тримесечие, като остана задължението само да публикуват финансови отчети на годишна и шестмесечна база. Претекстът за това нелогично от финансова гледна точка предложение е, че това се прави с цел да се облекчи финансовата и административна тежест на емитентите..."Басдържа, че тия "промени" се правят заради КТБ, за да не се публикуват финансовите отчети, заверени от сертифицирана одиторска компания, защото хич не са за публично излагане. А КТБ АД все още се листва на БФБ и по закон трябва да публикува тримесечни отчети, които са най-строгата тайна около Аферата КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Донякъде е добре всяка фирма да емитира акции(който иска да си играе с парите си) и някои ще изгорят защото трябва радикална трансформация на света Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Заради сгрешената приватизация никога не е и имало условия за ефективен капиталов пазар в България. Регулацията е хубаво нещо, но без истински публични дружества искащи да са публични няма как да има работещ капиталов пазар. Ако едно дружество иска да е публично то може доброволно да дава и всеки месец информация за себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Бутафорна работа! Чули те, че има такъв някъде та решили и тук да има табелка с това сложно и чуждо за БГ ушите понятие. Така е и с понятия като "мениджър", "фирма", "ферма", "дебат" консенсус" и прочие "модернизми" във всяка една област на стопанския и политически живот в България, които обаче по никакъв начин изпълват съдържанието на съответната чужда думичка! :) Така става то когато от *** се сглобява "елит" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Ефективният капиталов пазар е характерен за цивилизованите общества. Ние не сме такова. Тук други ценности са определящи: келепирът, далаверата, рушветът... Тук народа не го питат за нищо, корупцията вилней, магистратите са най-големите престъпници! Личностите са изтикани в ъгъла или прокудени в чужбина, за да могат да се разполагат удобно и без никой да ги притеснява задниците - индивиди без лица, *** - но затова пък с апетит да изядат и собствените си ***... Самоизяждащо се общество на ***, обречено да умре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още