IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Поведенческата икономика не е само лабораторни експерименти

При коя икономика се постигат по-добри реални резултати, коментира д-р Боян Иванчев

10:55 | 16.10.17 г.
Експерт: Поведенческата икономика не е само лабораторни експерименти

Поведенческата икономика не работи само с лабораторни експерименти. За мен тя вече е мейнстрийм. Затова съвсем логично Ричард Талер получи Нобелова награда. Това каза преподавателят по поведенчески финанси д-р Боян Иванчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or.

Той е автор на първата книга в България по поведенчески финанси „Всеки може да инвестира успешно, ако избегне илюзиите и ирационалното поведение“.

Иванчев напомни, че поведенческата икономика не се приемаше сериозно от страна на представителите на класическата икономика, но "през последните години видяхме, че много автори работят много сериозно в областта".

„Идеята за поведенческите финанси и поведенческата икономика се появява преди повече от 30 години с научната статия на великия Еймъс Тверски и Даниъл Канеман „Теория на перспективите“. Следва една плеяда от икономисти-бихейвиористи, които работят в областта, посочи д-р Иванчев, който е убеден, че съвсем заслужено  видният представител на поддръжниците на поведенческата икономика и финанси Ричард Талер от Чикагския университети спечели Нобелова награда за икономика.

По думите му експертите и хората възприемат класическата, стандартната икономика като единствена възможна.

„Поведенческата икономика обяснява защо правим едно или друго за разлика от класическата, която е нормативна и казва какво трябва да се очаква, когато постъпваме по някакъв икономически математически модел“, посочи отликите д-р Боян Иванчев.

„В първата си книга, когато повторих за първи път в България един от експериментите, правен в САЩ, да изследваме поведението на мъже и жени при трейдинг на организиран борсов пазар, направих една маска от изследване на 400 хиляди сделки, реално сключени на борсата, от реални клиенти, на реален инвестиционен посредник, като в допълнение изследвах 1,6 млн. ордера и видях колко от тях бяха изпълнени.  Целта беше да покажа, че мъжете проявяват склонност към свръхувереност, което се проявява в чистота на трейдинг на сключване на сделките, обяснява икономистът. – Това води до по-високи трансакционни разходи и до по-нисък нетен доход на портфейла, както и до разбиване на мита, че мъжете са по-добри трейдъри от жените. И тези, които са изследвани в САЩ, и тези в България, намаляват нетния си доход, защото всяко влизане и излизане от пазара е свързано с чарджове или спредове."

При коя икономика с по-малко усилия се постига по-добър резултат? За какво спорят икономистите?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още