IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатурата на Карина Караиванова за шеф на КФН ще бъде гласувана в четвъртък

За да бъде избрана, тя трябва да събере поне 50% от гласовете от присъстващите в залата народни представители

09:58 | 27.07.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	Диана Йорданова, Димитър Горов и Георги Ковачев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Диана Йорданова, Димитър Горов и Георги Ковачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В четвъртък, 28 юли, в пленарна зала ще бъде гласувана кандидатурата на единствения кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова. Това коментираха заместник.-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова, Димитър Горов от БСП и Георги Ковачев от Народен съюз, които са и  членове на Комисията по бюджет и финанси, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Начинът, по който се проведе конкурсът, елиминира възможността за издигането на други кандидатури. Предизвестеният финал отказа експерти, които биха могли да участват в надпреварата, посочи Горов.

Според Йорданова изтичането на мандата на председателя на КФН е тема, която се намира в публичното пространство от дълго време, което означава, че от опозицията са имали достатъчно време да предложат своите кандидатури, ако желаят.

Припомняме, че Карина Караиванова, предложена от ГЕРБ, беше изслушана на заседание на  Комисията по бюджет и финанси във вторник. Тя е единственият кандидат, като, ако бъде избрана, трябва да посочи своите заместници.

Тя обеща, че ще работи за съживяването на капиталовия пазар у нас и връщането на правомощията на заместник-председателите на КФН.

По думите на Ковачев трябва да се обърне сериозно внимание на фондовия пазар в България. В период от 9 години са изтрити около 10 млрд. лв от пазарната капитализация на борсата.

„Необходимо е да се проведе диалог с инвестиционните посредници и да се осигури достъп на бизнеса до набирането на евтин капитал през БФБ. Това трябва да бъде основният приоритет на КФН след протичането на стрес тестoвете (в небанковия финансов сектор – бел. ред.)“, коментира Ковачев.

Именно за такъв диалог се обяви и Караиванова.

За да бъде избрана за председател на КФН, тя трябва да събере поне 50% от гласовете от присъстващите в залата народни представители.

Целия разговор гледайте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още