IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за избор на нов председател на КФН не е забавена преднамерено

Новите правила за данък „уикенд“ са облекчение за бизнеса, коментира Менда Стоянова

11:10 | 14.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедурата за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) се е забавила поради технологични причини, а не преднамерено. Това каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Вчера парламентарната бюджетна комисия ускори работата, като прие процедурните правила за избор на нов председател на борсовия регулатор.

Няколко са нещата, които са наложили промяната в Комисията за финансов надзор, обясни Стоянова. Първо, мандатът на председателя на Комисията Стоян Мавродиев вече е изтекъл на 18 юни и по закон изборът на нов председател е трябвало да се случи преди това. Стоянова каза и че е имало силен натиск от партии и медии защо се бави този избор и не се спазва законът. По думите й забавянето е било технологично, а не преднамерено.

Тя отрече обвиненията на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, че забавянето е заради скалъпване на избора. Стоянова заяви, че досега няма предложения за шеф на Комисията за финансов надзор от другите парламентарни групи.

Вчера бюджетната комисия прие на първо четене, че пет дни ще се приемат предложения за нов председател на Комисията за финансов надзор, след като Народното събрание одобри процедурните правила. Очаква се още утре промените да бъдат одобрени в пленарна зала. Изборът на нов председател се очаква да стане преди парламентарната ваканция, която започва на 1 август.

Менда Стоянова посочи, че определените пет дни за номинации не са кратък срок. Обикновено срокът е седем дни, но сега процедурата е ускорена заради ваканцията на депутатите. Председателят на комисията очаква, че до края на юли ще бъде избран нов председател на регулатора.

По другата гореща тема в разгара на лятото - "данък уикенд", Стоянова припомни, че управляващите са обещали на бизнеса това изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане след промените в закона за ДДС.

Вчера комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие на първо четене нов ред за облагане, свързан с "данък уикенд", и съдържащ единна данъчна ставка от 10%.  

Председателят на ресорната комисия призна, че досега регулацията е имала сложен механизъм и затова сега се прави по „прост начин“. Всяка фирма ще може да избере онази част от активите, които не са ползвани за фирмени нужди и които ще бъдат обложени с 10% еднократен данък. Това е облекчение както за документацията, така и като размер на данъка, защото няма завишение, каза Стоянова.

Според нея когато един фирмен актив се използва както за работа, така и за лично ползване, нормално е тази част от този актив да не се признава нито за ДДС, нито за разход на фирмата. Когато един актив се ползва за лично потребление, то всъщност се получава доход в натура от това, че се ползва чужд актив.Според досегашните текстове този доход трябва да се обложи, но след като се остойности съответният актив по пазарна цена. Сега фирмите имат право на избор, така че това да не ги натоварва с данъци допълнително, каза Стоянова.

Законопроектът е бил забавен, защото са се водили разговори с работодателските организации, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Имаме нов данък и това се представя като облекчение?!? Менда, защо не гледате изследванията за колко време е необходимо, за да си платим данъците в България? Защо само измисляте нови и нови глупости, за да ни тормозите и избягвате/заобикаляте/нарушавате законите? Кога ще има поне ЕДИН законопроект, който да върви с ясни и публични оценки колко ще ни струва това и на каква база? Абе, защо просто не вземете да се гръмнете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още