IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Дойчев: Европа на две скорости ще се отрази зле на развитието на България

Присъединяването към еврозоната и Шенген ще помогнат да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете, смята полотологът

08:38 | 07.03.17 г. 19
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа на две скорости ще се отрази негативно на развитието на България. Това становище изрази  политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) Момчил Дойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него плановете за създаване на Европа на няколко скорости, които се подкрепят от страни като Франция и Германия, предполагат създаването на едно европейско ядро, около което да гравитират останалите страни.

„Те на практика няма да бъдат пълноправни членове на Европейския съюз (ЕС). Затова за България е особено важно да изчисли всички възможности, да потърси съответните съюзници, за да съумее да извлече максимална полза и да участва в тази дискусия, тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива“, коментира политологът. 

Фокусът на разговора се премести и върху това какви конкретни ходове следва да предприемат българските политици, за да бъде избегнат евентуалният минорен сценарий. „Необходимо е българският политически елит да се опита да намери своето място, като изтъкне интересите на България и сродните ни страни от Източна Европа, които постепенно да преодолеят съществуващите прегради. На първо място е това, че не членуваме в еврозоната, а на второ - това, че не принадлежим към Шенген“, обясни Дойчев.

„Присъединяването към „чакалнята“ на еврозоната, а след това и влизането в Шенген са нещата, които ще поставят рамката, в която ще можем да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете“, допълни гостът в студиото.

Вижте още във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
"А нашите убавци бих искал да ги питам ако сме извън ЕС и НАТО кво праим." - ами исторически погледнато , "наште убавци" като се с.г.о.в.н.я.с.а у нас положението си хващат семействата и у Виена, без разлика от партия и пр. като започнеш от освобождението та до висшия номенклатурен апарат и сегашните поплювковци. та тъй ще е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
Е как да стане, след като ПЕЕВСКИ 2014 ГОДИНА СТАНА ШЕФ НА ДАНС И СТАНИШКО ЗАПЛАШИЛ ВСИЧКИ В БСП, ЧЕ АКО НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ПЕЕВСКИ, ЩЕЛИ МОЩНИ ГРУПИРОВКИ ДА ЗАВЛАДЕЯТ СТРАНАТА !!!??КАКВИ "КТБ" КАКВИ 5 ЛВ, ВСИЧКИТЕ ОЛИГАРСИ СА НАМЕСЕНИ И БАЛОНИ !????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
За разлика от нашите политици аз мразя някой да ме държи за топките и да ми предопределя на къде да се движа и с каква скорост да се движа. За всички трябва да има еднакви правила и нека всички да тръгнем от нулата и тогава да видим кой кой е. Защото най-лесното е да източиш най-доброто от една държава, да унищожиш конкуренцията и, да се накъкаш до ушите и после да имаш наглоста да ми казваш в коя част на света да съм.Ами хайде ние да ги питаме, защо така разделиха Балканите и Близкият Изток, да преразгледаме колониализма. Нека да им припомним, че когато българските войски са се биели за идентичността на Европа прадедите на Меркел са се топлели до дупетата на алеманките, а италианските градове полиси са въртели амбулантна търговийка. Не знам за вас, но аз много мразя някой да се *** с мен. Нека не ни приравняват до нивото на нашите продажни политици, които срещу някой лев са готови да ни присъединят към Африка.А нашите убавци бих искал да ги питам ако сме извън ЕС и НАТО кво праим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Ще ти го обясня простичко, друже. Първоначално всички щяхме да сме в един клуб и всички да се опитаме да станем богати, като бъдем полезни един на друг. Сега става ясно, че това не става и не работи, появи се разделение, неравенство и недоволство вместо обратното. Идва следващата концепция - няколко скорости и отделни трасета. Да, в икономически план е наложителна мярка. Дали ще проработи - и това не е ясно. Но, при всички положения, друже, това е отстъпление от първоначално прокламираната идея за Европа. Какво губим? Губим време, защото това са инертни процеси, надхвърлящи полезната част от живота ни. Защото животът не е 80 години, ако ги доживееш изобщо, а е 20-тина, в които се оформя всичко. Ако ти се провалиш в тия 20 години между 25 и 45, ти си аут от целия си живот, защото се проваля и семейството ти, и зрялата ти възраст, и старините ти. За това става въпрос. А, не дали др. Нинова влажнее, когато язди кон или това е от потта му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 6
Веск
преди 7 години
Добре де - кой ни е виновен. За 10 години в ЕС имаме наваксване на БВП спрямо средния на ЕС от.... цели няма 5 процента. От 40 да речем на 45 процента за цели 10 години. Какво - ЕС да ни чака още 50 или даже 100 години да ги догоним. Ние сме си виновни. Сами - с кражбите и яловите проекти, със слабата индустрия и селско стопанство. Проекти , които не генерират растеж на БВП. Румъния скъпи сънародници за тези 10 години даде 15 процента наваксване. Ние 5, да не кажа 4 и нещо си, а те 15. А сега да видим спрямо Румъния даже не сме ли една скорост отзад. Еми протестирайте си. Късничко е. Експеримента "Шанс от 10 години за мизерника да стане човек" се провали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Някой да ми обясни какво губим от двете, трите или не знам колко скорости? Ако Германия, Франция, Италия и Испания искат да уеднаквят данъчните си ставки трябва да чакат госпожа Нинова да благоволи ли? А ако решат да въведат единна минимална заплата(1500 евро примерно), трябва да се съобразят с КРИБ и тартора му Домусчиев? Помислете преди да пишете. Охи-то е лесно, трудното идва след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Не знам за какви скорости говорят, но така изложеното в статията повече ми прилича на хелиоцентричен модел - едно слънце от няколко водещи държави и останалите - всяка по своя орбита. За нас са отредили зоната на астероидния пояс. България ще се напълни само с камъни. Химн ще ни бъде "Камъните падат ..." Ще произвеждаме само бира "Каменица" и ще влезнем в еврозоната, когато я изпием всичката. Това ще бъде признание, че сме развит пазар и място за сигурни инвестиции. После може да ни придърпат там, където е Марс. На платото Сидония ще изваем лицето на Бойко Борисов, за да е спокоен Юнкер. На следващия етап може да ни придвижат още по-напред - там, където сме днес. Но, това - чак след много години, ако нещата вървят добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Иначе Европа на ебемти скорости значи, че само на кьоравите не стана ясно чий проект е бил "Европа - една държава". В момента, в който в Уошингтън се сетиха, че си имат собствена па^тка да си играят с нея и у ЕС настана орел, рак и щука на 12 скорости... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Първо научи що е то "държава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Начи:"... тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива."....Обаче:"... На първо място е това, че не членуваме в еврозоната, а на второ - това, че не принадлежим към Шенген, обясни Дойчев."Последно, пълноправни ли сме или не съвсем...? Хахаха... И диот! Да ви с^ерем и на политолозите, и преподавателите, и на експертите, дето се нароиха в тоя изтръпнала държава като мишки в текезесарски хамбар... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още