IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Дойчев: Европа на две скорости ще се отрази зле на развитието на България

Присъединяването към еврозоната и Шенген ще помогнат да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете, смята полотологът

08:38 | 07.03.17 г. 19
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа на две скорости ще се отрази негативно на развитието на България. Това становище изрази  политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) Момчил Дойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него плановете за създаване на Европа на няколко скорости, които се подкрепят от страни като Франция и Германия, предполагат създаването на едно европейско ядро, около което да гравитират останалите страни.

„Те на практика няма да бъдат пълноправни членове на Европейския съюз (ЕС). Затова за България е особено важно да изчисли всички възможности, да потърси съответните съюзници, за да съумее да извлече максимална полза и да участва в тази дискусия, тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива“, коментира политологът. 

Фокусът на разговора се премести и върху това какви конкретни ходове следва да предприемат българските политици, за да бъде избегнат евентуалният минорен сценарий. „Необходимо е българският политически елит да се опита да намери своето място, като изтъкне интересите на България и сродните ни страни от Източна Европа, които постепенно да преодолеят съществуващите прегради. На първо място е това, че не членуваме в еврозоната, а на второ - това, че не принадлежим към Шенген“, обясни Дойчев.

„Присъединяването към „чакалнята“ на еврозоната, а след това и влизането в Шенген са нещата, които ще поставят рамката, в която ще можем да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете“, допълни гостът в студиото.

Вижте още във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
Стефчо
преди 7 години
една територия върху която няма държава струва много евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
Пуки
преди 7 години
България отдавна кара на задна скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
"Присъединяването към еврозоната и Шенген ще помогнат да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете, смята полотологът"Ей туй пък е най плоската лъжа с която зарибявате тревопасните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 3
Dimat
преди 7 години
А само на каква светлинна скорост набутаха аборигенските държави от Източна Европа,в кл0***каката ЕС,с каква скорост изсмукаха като прахосмукачки всичко ценно и читаво от тези държав и сега вече,когато няма какво да се граби,марш на няколко скорости,при което само господарите на предна,а аборигенските държави,на няколко задни скорости,за утеха!Хак ни е ,обаче това,което ни се готви,ПРИ ТОВА,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ,ПОДГОТВЯНО ОТДАВНА,ПРЕДИ ДА НИ ПРИМАМЯТ И ОГРАБЯТ В КОШАРАТА.На ви уФФасе,демократични еврог***йски ценности,за които ни блеят денонощно!За всичко това,обаче,никой не ни е виновен - ВИНОВНИ СМЕ СИ НИЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 7 години
За пореден път се убеждавам какви *** има! Коментира се сериозно някаква глупост от сорта на ЕС на "няколко скорости". Първото, което е педерунгелии като Оланд нямат мандат от собственото си население, за да могат да са надеждни проводници на подобни идеи. Това са хора с под 15% подкрепа на населението и от името на КОЙ, те предлагат каквото и да било? Второто, което е всички 20 страни, ако премахнем ядрото от 7-8, на "топ скорост", какво ще правят? Ще дадат пазарите си и ще оставят удобната за ядрото система, БЕЗ ДА ПОЛУЧАВАТ НИЩО на среща, само, за да могат по горните да продължат да ги КЛАТЯТ! WTF???Да не забравяме, че не всички са *** и мишоци като българите. Хич да не, остават 19 други страни!Карикатурите в БГ вече започнаха да се тресат и да се прекланят пред "монумента" Брюксел, чакайки милост! Смях...По интересното е, че за гейтацитее в Брюксел няма да има милост, защото за пореден път, тяхната сметка е без кръчмар! А ПЛАЩАНЕТО НА ЦЕНАТА ВЕЧЕ Е НЕИЗБЕЖНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
888
преди 7 години
Политиците са ни евтини- там е проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
България трябва да търгува скъпо геополитическата си позиция. България трябва да заложи членството си в НАТО в тази игра на много скорости. западняците трябва да са наясно, че тази територия не е безплатна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
mitomof
преди 7 години
Тия дето "фанаха" сега връщат по няколко милиарда,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още