IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Болтаджиев: Парите от здравни вноски не трябва да се управляват от политици

Над 200 млн. лева се очаква да достигне дефицитът на НЗОК, което ще наложи актуализация на бюджета

13:22 | 01.08.17 г. 2
Н. Болтаджиев: Парите от здравни вноски не трябва да се управляват от политици

Правилната посока за развитието на здравната система в България е свободната конкуренция, която ще се постигне чрез демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това коментира председателят на Националното сдружение на частните болници в България (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че това е и предизборно обещание на управляващите.

По думите му този ход би решил много проблеми.

Демонополизацията на НЗОК е задължителна стъпка към реформиране на системата, подчерта д-р Николай Болтаджиев. 

В този смисъл е и предложението на Националното сдружение на частните болници парите от здравни вноски да не се управляват от политиците, защото това са публични средства, а не са данъци.

Съгласно Закона за публичните финанси здравните осигуровки са включени във формирането на консолидирания бюджет, който представлява 40% от БВП, припомни гостът.

НЗОК е институция на гражданите и бюджетът й не трябва да минава през Закона за публичните финанси, тъй като това означава, че за да се увеличат парите за здраве, трябва да се вземе от друго перо. Затова предлагаме бюджетът на Здравната каса да се извади от консолидирания държавен бюджет, каза той.

С изваждането му от консолидирания бюджет може да се направи така, че всеки един гражданин, който работи в България, да има собствена партида в съществуващия модел, в това число и държавните служители, коментира д-р Болтаджиев.

По думите му над 200 млн. лева се очаква да достигне дефицитът на Националната здравноосигурителна каса към края на годината, което вероятно ще наложи актуализация на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Чесмир
преди 6 години
https://***.facebook.com/ZdraveyBulgaria/posts/1353400218108120?comment_id=1353417724773036&notif_t=feed_comment&notif_id=1500874386304542&hc_location=ufi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Чесмир
преди 6 години
Живков е създател на обществото и промените след 1989та. На Илия Минев, ДС, му правят партия, и му казват, че и те ще се запишат скро в нея. Това пише Илия Троянов в книга "Революция менте"; и - че БКП-елитът и ДС, се държат по-добре с дясната опозиция и дисиденти, и емигранти, и лошо с левите. chetohche.blog.bg/***/2016/01/14/poslednata-rech-na-todor-jivkov.1422455 Но да се върнем към кралското слово. Нататък речта на Живков очертавала това, което се случи и продължава да ни сполита сякаш изневиделица: ... Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... нас напълно ни удовлетворява ... Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още