IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Бъдещето на здравното осигуряване е в демонополизацията на НЗОК

Проблемите в сектора, включително и този с пръстовия отпечатък, са последица от монополите, каза Стойчо Кацаров

12:07 | 10.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещето на здравното осигуряване е в демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и моментът за това е назрял. Около това мнение се обединиха пред телевизия Bulgaria ON AIR д-р Николай Балтаджиев от Националното сдружение на частните болници и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

За Кацаров проблемите в сектора, включително и този с пръстовия отпечатък, са последица от монополите в здравеопазването. Здравната каса е монопол, какъвто е и "Топлофикация", заяви той и застъпи тезата, че Здравната каса трябва да се демонополизира.

Според него ако всеки пациент има правото на избор къде да внася своята здравна осигуровка, избор на по-изгодни условия, къде по-малко ще плати - това би имало страхотен позитивен ефект върху цялата здравна система.

Не е необходимо здравните вноски да отиват само в един фонд, защото при сегашната ситуация монополът обслужва властимащите, което е проблем не само за НЗОК, а по принцип за всички монополи, заяви и Болтаджиев, съгласявайки се с Кацаров.

Демонополизирането ще даде избор на всеки осигурен за здраве да решава къде да влага парите си, как ще се управляват те и какво ще получи срещу тях. Когато се появи конкуренцията, ще дойде и всичко по-благоприятно за пациентите и лечебните заведения, посочи Болтаджиев.

Що се отнася до съдбата на пръстовия идентификатор, която днес се решава в здравното министерство, експертите посочиха, че трябва да се намери механизъм, за да отпадне.

Изминалите месеци показаха, че пръстовият отпечатък нямаше никакъв ефект от финансова гледна точка, не доведе до никаква икономия, както се прокламираше. И болниците, и НЗОК похарчиха пари за въвеждане на системата, но няма доказателства за икономическа ефективност, посочи Стойчо Кацаров.

По думите му за времето, в което болниците прилагаха механизма, е станало ясно, че той не дава абсолютно никакъв ефект, дори напротив - над 15 хиляди грешки се отчитат месечно, тоест 15 хиляди души, които влизат в болницата, се отчитат като грешно регистрирани и не могат да бъдат отчетени от Здравната каса и болниците не могат да получат пари за тези пациенти.

Кацаров изтъкна, че и самият екип на предходното ръководство на здравното министерство е признал негодността на инструмента, оставяйки в сила лимитите на болниците.

Още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
angelradkov
преди 7 години
Интересна система, но какво правим с пенсионерите които са на издръжка на държавата..??/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още