IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е обективността на ЕЦБ да надделее над страха?

Марио Драги и компания трябва да докажат, че очакваният товар след стрес тестовете няма да падне на плещите на данъкоплатците

08:57 | 25.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Възможно ли е обективността на ЕЦБ да надделее над страха?

Европейската централна банка (ЕЦБ) повдигна завесата пред предстоящата си "обстойна оценка" на най-големите банки на Стария континент. Смелият ход на Марио Драги и компания несъмнено проправи пътя на централната банкова институция да се превърне в надзорен орган номер едно сред Общността в предстоящите месеци.

Това обаче не е първият път от началото на кризата, когато европейските регулатори подлагат под съмнение цялостното развитие на банковия сектор, прибягвайки до "тестване" на системата. Последният преглед се проведе в сянката на значителни пропуски по веригата. Помните ли Dexia?

ЕЦБ съблюдаваше за минимизирането на недостатъците на сектора посредством Европейския банков орган през 2010 г. и стрес тестовете от 2011 г. Целта на институцията бе да инспектира състоянието на балансите на банките, като по този начин се търсеше насърчаване на доверието, "размразяване" на кредитирането за реалния сектор и съответно подпомагане на икономическото възстановяване.

И все пак, ако предстоящите оценки на ЕЦБ са твърде крайни и изложат на публичен показ множество неприятни факти, банката рискува да разпали отново инвеститорските страхове. Големият въпрос в случая е възможно ли е обективността да надделее над страха?

Последните новини от Франкфурт също оставят много отворени въпроси. Най-важният сред тях обаче може би е доколко стандартизираните дефиниции на необслужваните задължения в отделните страни биха имали своята ефективност. Къде в цялата схема е модела Базел III и доколко кредиторите могат да разчитат на собствените си изчисления за капиталова адекватност?

Другата голяма неизвестна е какво ще се случи, ако стрес тестовете на ЕЦБ покажат недостиг на капитал. Френските, испанските и италианските банки, които съставляват една трета от 130-те институциите под надзора на ЕЦБ, със сигурност имат своите значителни проблеми. Проблеми, които обаче съществуват и в други части на региона. Ами ако тези кредитори не могат да подобрят капиталовата си адекватност достатъчно бързо, кой ще покрие загубите? Европейският стабилизационен механизъм?

Истината е, че Европа не може да гарантира на данъкоплатците, че няма да използва техните пари за спасение на частни компании. Банките добре знаят това и умело биха се възползвали от ситуацията. Само бъдещето може да покаже обаче доколко подобен ход би бил разумен и дали няма да постави еврозоната в поредния омагьосан кръг.

Повече за банковия сектор в Европа може да научите от материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""Недостиг на капитал"""""Я па тия!Единственият капитал са хората и техните възможности.Само, че ЕЦБ е направила и прави всичко възможно, хората да са с вързани ръце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
последните са поставени от звеното което "изпълнява" м/у тях и шефовете, а те печатат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Фалита на лихварите ще има оздравителен ефект за икономиките! Колкото повече *** измират толкова по добре се чувства организма! Стига *** и кърлежи! Не нормално непроизводствени сектори да са по-добре от прозиводствени! НЕ ГО ЛИ РАЗБИРАТ *** ПОЛИТИЦИ ЛОБИСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
sioko
преди 10 години
Още едно LTRO преди стрес-тестовете за да закърпят банките балансите си и под претекст, че ЕЦБ следва инфлационната си цел, стимулирайки икономическия растеж. И така до следващия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"обективността" на ЕЦБ "ще" надделее "чрез" страха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още