IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се промени пътуването със самолет през 2014 г.

Авиокомпаниите залагат на повече сигурност, по-високи такси, безжичен интернет на борда, но и на по-тесни седалки

11:19 | 04.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Как ще се промени пътуването със самолет през 2014 г.

Десет промени предстоят в пътуването със самолет през 2014 г. Авиокомпаниите залагат на повече сигурност, по-високи такси, безжичен интернет на борда, но и по-тесни седалки. Това носи някои добри новини за всички пътници на фона на плановете за модернизиране на самолетните паркове и предлагане на повече удобства на борда.

Системата на EZ-Pass за предварително чекиране, която се радва на изключителна популярност в САЩ, ще бъде разширена и ще обхване над 100 летища. В момента тя е достъпна за всеки, готов да плати 85 долара за 5 години членство, като тези хора могат да се чекират дори и без паспорт. Те обаче подлежат на проверка на досието, както и на снемане на пръстови отпечатъци.

Дори и хората, които не ползват системата ще спечелят от разпространението ѝ, тъй като се очаква опашките по пунктовете за проверка да намалеят. Конгресът на САЩ въведе допълнителна "потребителска такса" за клиентите на самолетите срещу привилегията да преминават през проверка за сигурността. Така общата такса за двупосочен полет от 2014 г. ще бъде 11,20 долара в сравнение с 5 долара за повечето полети преди.

Повечето големи авиокомпании вече предлагат Wi-Fi, поне по вътрешните полети. Авиокомпаниите ще поставят и повече електрически контакти, така че клиентите да могат да зареждат батериите на устройствата, които ползват. Все повече авиокомпании добавят нови "тесни" седалки. Очевидно това е начин те да правят повече пари - по-малки, но повече седалки.

Американците с дълга памет си спомнят как преди повече от 30 години бе възможно да се прелети Океана до Европа само срещу 199 долара. Сега цената е много по-висока, но на сцената се завръщат нови евтини авиокомпании. Тайната им е в използването на самолети с по-нисък разход на гориво, които според тях значително ще понижат цените спрямо нормалните превозвачи.

Представете си, че можете сами да разпечатате и поставите етикетите за багажа си, като си спестите още една стъпка на летището. Тази технология вече се предлага експериментално от компании като Iberia и Lufthansa. В САЩ обаче процесът се забавя от опасения относно безопасността на багажа.

И през 2014 г. ще продължи изобилието от такси, особено на фона на пускането на още повече продукти и услуги от страна на авиокомпаниите, за които клиентите са готови да плащат. Факторът, който може да възпрепятства опитите за вдигане на цените, е по-голямата конкуренция от страна на по-евтините авиокомпании.

Властите в САЩ изглежда се канят да позволят на пътниците да се обаждат по телефона, докато са в самолета. Някои пътници обаче твърдят, че са твърдо против опцията да слушат как човекът, седящ до тях, бъбри през цялото време. Така че вероятно решението дали да бъде премахната сегашната забрана ще зависи от самите компании.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още