IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 млн. лева е заделила АПИ за почистване на пътищата през зимата

Северната скоростна тангента на София ще е готова до края на годината, гарантира председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров

10:12 | 22.12.15 г.
60 млн. лева е заделила АПИ за почистване на пътищата през зимата

60 млн. лева са средствата, които Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е заделила за почистването на пътищата през зимния сезон. Поддържащите фирми са в готовност и са доставени всички необходими материали за обработка на пътната мрежа в цялата страна.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров пред bTV. Той уточни, че ако зимата е мека и останат част от средствата за снегопочистване, те ще бъдат насочени към ремонта на пътната мрежа през пролетта.

Лазаров призна за известно забавяне на проекта за строеж на тунел под Шипка. Той е част от обхода на Габрово, а в момента тече дело в съда срещу отчуждаването на терени по трасето на обхода.

"Темповете на строителя са добри и очакваме обектът (обходът на Габрово - бел. ред.) да бъде изпълнен до края на 2016 година", допълни обаче той. По отношение на строителството на тунела в момента приключва изготвянето на подробния идеен проект и се търси финансиране.

В същото време обаче в много кратък срок се извършват дейностите по изграждането на Северната скоростна тангента на София. Проектът трябва да бъде приключен до края на тази година, за да не бъде загубено финансирането.

Лазаров посочи, че част от забавянето е причинено от "изключително тежките отчуждителни процедури". Водени са над 600 дела, свързани с отчуждаването на имотите по трасето с дължина от 16 километра.

Успешно са приключили проектите за изграждане на автомагистрала "Марица", два лота на "Струма", а до края на годината ще бъде довършена работата по обхода на Монтана.

Лазаров защити решението за повишаването на цената на винетките, посочвайки че със средствата, събирани досега, АПИ не е могла да поддържа пътната мрежа. "Реално необходимите средства за поддържане на тази мрежа са 700 млн. лева на година, а ние събираме по 200 млн. лева", каза той. 

Всички ремонти по магистралите са приключили и участъците, по които се работеше през лятото и есента, вече са отворени, гарантира още председателят на УС на АПИ. Той припомни, че в пиковите часове около празниците ще бъде спряно движението на тежкотоварни камиони по магистралите, първокласната пътна мрежа и част от второкласната пътна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още