IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ даде конкретна цена на собствениците на имоти покрай Северната тангента

За сключването на споразумения собствениците трябва да подготвят набор от документи

10:38 | 07.01.15 г.
<p>
	Илюстрация<em>: архив, АПИ</em></p>

Илюстрация: архив, АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предложи на собствениците на имоти, които не са съгласни с планираните отчуждавания заради Северната скоростна тангента на София, конкретна цена като обезщетение за терените. Предложената от държавата максимална цена за отчуждаването на имоти е 20,05 лв. за квадратен метър.

Вчера Агенцията започна преговори със собствениците, за да може строителството да започне в началото на строителния сезон.

Припомняме, че имотите бяха отчуждени през 2013 г., но повечето  собственици не приеха определената цена и срещу решението има около 360 административни дела. Те са насрочени за разглеждане в периода март-ноември 2015 г., което поставя под риск изпълнението на проекта, който трябва да приключи до 31 октомври 2015 г.

Председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров вчера се срещна със собствениците на имоти, за да ги информира какъв  набор от документи трябва да бъдат подготвени за подписването на споразумения.

Общата дължина на Северната скоросна тангента е 16,5 км. Трасето преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. От пътната агенция припомнят, че отсечката е важна за София и страната, тъй като в нея се пресичат автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София – Калотина. С изграждането на тангентата ще се осигури връзка между няколко европейски коридора – №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Очаква се с изграждането на Северната скоростна тангента да има по-удобна връзка между крайните северозападни и югоизточните квартали на София.

За обекта е осигурено еврофинансиране. Сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 234 млн. лв., но България може да загуби средствата, ако не се спази крайният срок - 31 октомври 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още