IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ започва преговори за отчуждаване на имоти за Северната тангента на София

Собствениците на имоти са завели близо 360 дела заради размера на определените им обезщетения

18:42 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: архив, АПИ</em></p>

Илюстрация: архив, АПИ

Представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) започват от утре да се срещат със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване за изграждането на Северната скоростна тангента на София. Целта е максимално бързо да бъде разрешен казусът и да стартира строителството на тангентата в началото на строителния сезон, обясниха от АПИ.

Оттам припомнят, че в края на миналата година правителството упълномощи управителния съвет на агенцията да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците. 

Преговорите ще се водят със собствениците, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове.

Срещу решението за отчуждаване на имоти са образувани около 360 административни дела отнасящи се за 384 имота. Производствата са насрочени за разглеждане в периода март - ноември 2015 г. До тогава обаче е крайният срок за използване на европейското финансиране за Северната скоростна тангента. Сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е за близо 235 млн. лева, а срокът за изпълнение е до края на октомври тази година.

Именно за да не се загубят евросредствата за този проект, АПИ се надява да постигне компромис със собствениците на имотите. Сключването на споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването на делата и започване на строително-монтажните работи по обекта, обясняват още от пътната агенция.

Оттам припомниха, че общата дължина на Северната скоростна тангента е 16,5 км. Трасето преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна.

Отсечката е важна за София и страната, тъй като в нея се пресичат автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София – Калотина. С изграждането на тангентата ще се осигури връзка между няколко европейски коридора, чрез които се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия.

Изграждането на Северната скоростна тангента ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточните квартали на София. Очаква се с новото 6-лентово трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, да се улесни трафикът и да се съкрати времето за пътуване.

С построяването на 16-километровия участък пътното движение ще се разпредели равномерно между новото трасе и Софийския околовръстен път, обясняват още от АПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още