IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи задвижиха амбициозен проект за жилища от морски контейнери

По този метод планират да строят хотел в София

15:09 | 06.07.15 г. 3
<p>
	<em>Проект: PAM Consult Consortium</em></p>

Проект: PAM Consult Consortium

Българи създадоха амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери. Огромните цветни кутии, с които се превозват стоки от Китай към Европа, влизат в употреба за изграждането на сгради, след като са приключили жизнения си цикъл по отношение на транспортирането, съобщиха авторите на идеята.

Проектирани да се справят с изключително тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби, контейнерите продължават да бъдат устойчиви и след това, което ги прави подходящи за изграждане на сгради.

Вече е проектиран и започва строежът на първия хотел от контейнери, който ще бъде със 100 стаи и ще се намира в София. Хотелът ще бъде най-високата постройка в Европа, построена от контейнери.

Освен изграждането на нискотарифни хотели, бунгала, базари и офис сгради, основна цел на проекта е да изпълнява социална функция. Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и др. Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия. 

„Едва ли някой може да отрече, че социалният сектор в България има нужда от иновации и развитие. Тази нова технология позволява да се вдигнат сгради до 9 етажа, като те могат да бъдат изключително функционални и икономични. Финансирането на всяко нововъведение е труден процес, но сме обнадеждени, че необходимостите на обществото и стойността на проекта ще привлекат необходимите ресурси и работим в тази посока. Бързият строеж на сградите гарантира бърза възвръщаемост на инвестициите. А ползите за обществото са неминуеми“, каза Звезделин Минчев, един от двигателите на проекта.

Той допълва, че сред много предимства на инициативата е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Апартаментите могат да бъдат двустайни или тристайни, да се реорганизират лесно, с осигурен достъп за инвалиди. Сградите ще бъдат изключително енергийно ефективни, като разликата в сметката за ток за апартамент със същите размери и условия като стандартния ще е повече от двойно по-ниска.

Интериорът може да бъде дори луксозен, посочват аавторите на проекта, като допълват, че сградите са устойчиви на земетресения.

Иновативният прокет на българите за изграждане на сгради от морски контейнери достига и до Румъния. Авторите са били поканени да представят своята концепция по време на пролетното издание на изложение за недвижими имоти в Букурещ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
аз затова написах "За да е по-смилаема идеята от маймуните!", за да намерят смисъл в начинанието!Погледни ТАМ, където това се прави, каква е предпоставката за съществуването му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
rootoffselo
преди 8 години
Малко е смешно, че българи били създали амбициозен проект, защото такива контейнери се използват в Холания от доста време и то със същата цел. В Амстердам има хотел, както и общежития за студените, които са направени от такива контейнери. Но ... има една малка особеност, че всъщност холандците са принудени да използват контейнерите. В България една такава открадната идея не би дала същите резултати, понеже земята ни не е на равнището на океана, пък и доста безсмислено начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
iivanoff
преди 8 години
За да е по-смилаема идеята от маймуните, трябва проекта да се осъществи от използвани контейнери за смет. Разбира се, финансирането трябва да бъде ИврУпейско - с огромна емблема!Дори може да се изграждат и многостайни жилища за по-различните от останалите маймуни :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още