IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискаунтърът PENNY напуска България*

BILLA България поема склада на PENNY и някои магазини

20:12 | 16.09.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;REWE Group</em></p>

Снимка: REWE Group

Германският концерн за търговия на дребно REWE Group се отказва напълно от дискаунт бизнеса в България.

До края на октомври 2015 г. ще бъдат затворени всички магазини на PENNY в страната, заяви концернът късно в сряда.

Всички задължения към доставчици, бизнеспартньори и служители ще бъдат изпълнени.

Там, където е възможно, на служителите на PENNY ще бъде предложено работно място в BILLA, а останалите служители ще получат обезщетения, които надхвърлят определените в закона суми. Схемата на компенсациите е обсъдена и одобрена и от европейския представител на служителите в REWE Group.    

В България REWE Group ще се концентрира вече само върху сегмента на супермаркетите, в който е представена с търговската верига BILLA. Част от филиалите на PENNY, както и логистичният ѝ център в Столник (до София в община Елин Пелин, б. Ред.), ще преминат към BILLA. В момента към търговската верига BILLA, част от REWE Group, принадлежат 92 супермаркета.

Припомняме, че първият магазин на веригата в България беше открит през 2009 г. В момента към веригата има 49 магазина в страната.

В международен план REWE Group ще продължи да развива веригата PENNY в останалите 5 страни, в които тя оперира – Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария. 

Припомняме, че през април Бойко Сачански, управител на  BILLA България, разкри, че плановете на компанията за следващите години включват инвестиции в размер на около 200 млн. лева и откриване на 40 нови магазина. През 2014 г. BILLA България откри 6 нови магазина. През текущата година компанията планира да открие още 8 нови магазина и да направи реконструкция на 5 от настоящите.  

REWE International е пазарен лидер в Австрия в сектора на търговията на дребно с козметични и хранителни продукти и е един от най-големите работодатели в страната. В Австрия и в други страни броят на служителите на REWE International възлиза на 76 200, наети в около 3 600 магазина. През 2014 г. общите приходи на компанията нарастват до 13,02 млрд. евро.

Компанията е част от германската REWE Gruppe, един от европейските лидери в търговията и туризма. В момента за нея работят 330 000 служители в около 15 000 магазина в 12 европейскистрани, осигурявайки приходи от около 51,1 млрд. евро. 

Сегашният ход на REWE е част от бързата трансформация на българския пазар за търговия на дребно през последните години. Редица анализатори смятат, че липсата на сериозен ръст в сектора на бързооборотните стоки в страната вероятно ще доведе до фалити на част от по-малките хипермаркети в България, както и изтегляне на някои от големите търговски вериги. Друга възможност би била консолидиране на пазара – малките независими търговци могат да се обединят. 

Припомняме, че през лятото собствениците на Carrefour и Пикадили се отказаха от сливането на двете търговски вериги. Това става ясно от съобщение на КМБ България - член на Маринопулос Груп, главен франчайзър на Carrefour в България, изпратено до медиите. КМБ ще продължи да управлява мрежата си автономно, с нов опитен мениджърски екип.

Сделката между Carrefour и Пикадили беше обявена в края на миналата година. Обединението щеше да създаде верига от повече от 75 магазина в България с общ оборот от 452 млн. лева и над 3 хил. служители.

*Актуализирано в 20,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 6
nocalled
преди 8 години
ми какво ревеш като убодена мечка за пенито?продават буклуци, изнасят печалбата навън а вие страдате!да ве имам икономистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
nocalled
преди 8 години
ми какво ревеш като убодена мечка за пенито?продават буклуци, изнасят печалбата навън а вие страдате!да ве имам икономистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 5
Sakamano
преди 8 години
Ако искате да купувате качествени и здравословни български стоки какво търсите в хипермаркетите? У нас всички големи търговски вериги са магазини за бедняци. Лидъл поне са се постарали да предложат нещо малко по-различно от щандовете с еднотипни продукти в другите хипермаркити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 8
babaMETZA
преди 8 години
Потьо , тука мислим че е икономически сайт, а не сайт за здравословно хранене. Да ми говориш че стоките в Лидъл са качествени и здравословни - моля те :D Излез навън малко и питай западняците какво мислят за качеството в Лидъл магазините :D Лидъл на запад е магазин за бедняци с най-долнопробното качество - просто пакетират *** добре :D :D :DЛидъл и качество .. :) Ако за теб по-ниските цени са качество....pleaseАко ние не си купуваме нашите ***, а купуваме вносни *** как ще се оправи БГ икономиката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 14
potten
преди 8 години
Я пак? Точно това е предимството на Лидл, че основната част от стоките му са внос. Не казвам, че не обичам бългаското, просто нашенските стоки от много години са поевтинени до последно и храните ни масово не струват за ядене. Здравето струва пари, бухай 10г. български поглуци с всякакви пълнители и примеси, а после се чуди що така стана като ти замине здравето. У нас просто няма контрол върху храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
skeptika
преди 8 години
Писането на коментари "Ангро" , демек по инерция е най-силното ни качество:Пени маркет си отивали..идва ужаса ;)...Юбер обаче НЕ си ходи , въпреки Глобите. сhttp://***.capital.bg/biznes/kompanii/2015/08/31/2601081_uber_e_nai-haresvanata_kompaniia_pri_taksitata/а идва и Руски Юбер - такси "Максим" http://***.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/12/2589366_taksi_maksim_shte_sledi_shofyorite_si_za_zloupotrebi_i/"Кауфланд България" - Расте http://***.capital.bg/biznes/kompanii/2015/08/30/2600376_kaufland_bulgariia_shte_raste_sus_zaem_za_80_mln_evro/"Т-Маркет" расте http://***.capital.bg/biznes/kompanii/2015/09/02/2602468_t-market_raste_s_oshte_magazini/КФН разреши на чисто нов посредник да развива дейност в Европаhttp://***.capital.bg/biznes/kompanii/2015/09/09/2606522_kfn_razreshi_na_chisto_nov_posrednik_da_razviva/IBM продължава Тук http://***.capital.bg/biznes/kompanii/2015/09/14/2609853_bulgariia_e_pazar_s_potencial_produljavame_da/........ чувАли ли сте за капитализъм ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 14
babaMETZA
преди 8 години
Пенито беше в пъти по-добро от Лидъла, щот имаше доста български стоки, за разлика от всичковнос Лидъл....вярно че не беше много приветливо,но както и да е...По скоро друга е причината. Кораба май потъва , а мишките първи напускат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 51 rate down comment 5
deant
преди 8 години
В моя град като влезеш в PENNY и се чудиш къде си попаднал. Мирише по зле от битака. Сигурно нямат пари за чистачки не знам. В техния случай не е виновен нито борисов, нито картелите. Те бяха толкова скапани, че конкуренцията(колкото и мижава да е) ги отвя. Долу някой вика било лоша нова, защо бе братле? Нали това е капитализма? Който не може си отива. А и не е нормално град под 100 хил жители да има от всяка световна верига по 2 магазина. Просто няма кой да пазарува от толкова много магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 15
Sakamano
преди 8 години
Само веднъж съм влизал в Пени и не бях впечатлен нито от цените, нито от стоките. В Германия може да минават за евтини, но у нас няма с какво да привлекат клиентите. Като добавим и неподходящата локация на магазините - поне в София - напускането на веригата е напълно очаквано.Гаражните магазинчета едва ли ще спечелят, но поне на мен са ми поинтересни от Пени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 28
nocalled
преди 8 години
това се случва на всякъде, не само тук. не ги оплаквай толко. само изнасят пари от страната педалките. и другите да бият катинара, тамам ще има място за наши си магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още