IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК размрази парите за "София Тех Парк"

В началото на декември ще започне строителството на Иновационния форум и паркинг в сградата на технологичния център

15:36 | 25.11.14 г. 1
ЕК размрази парите за "София Тех Парк"

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писмо за потвърждение на пренотификацията на договара за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за „София Тех Парк“, съобщи Министерството на икономиката. С това решение са отблокирани европейски средства в размер на 83 млн. лева за реализацията на проекта.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че икономическият министър Божидар Лукарски е потвърдил пред ЕК поетите ангажименти на държавата към проекта.

Пред журналисти той беше категоричен, че страната ни няма да загуби европейски средства по проекта и „в най-скоро време“ се очаква и първа копка по обекти в научно-технологичния център. От икономическото министерство днес уточняват, че още в началото на декември ще започне строителството на  Иновационния форум и паркинг в сградата на „София Тех Парк“. Договорите с изпълнителите са били сключени в началото на септември.

С полученото днес писмо от ЕК "София Тех Парк“ ще може да получи аванс по договора като бенефициент, както и да започне да възстановява извършените разходи, се казва още в съобщението на икономическото министерство.

Първият частен инвеститор - българската иновационна компания Walltopia, също предстои да обяви дата за започване на строителството на техния Collider Activity Centre отново през декември.

Процедурата по пренотификация е продължила почти две години и беше движена от четири екипа на Управляващия орган на ОП "Конкурентноспособност".

"Това е голям успех за "София Тех Парк" и за България. Освен, че започва усвояването на средства, завършването на процедурата е сигнал към бизнеса, че Научно-технологичният парк ще се случи и очакваме интересът към проекта още повече да се засили", коментира Божидар Лукарски след получаването на писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Хайде! *** Геп Парк продължава! Евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още