IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на София Тех Парк започва в средата на годината

Проектът за научно-технологичния парк ще остане приоритетен и по новата програма "Конкурентоспособност"

14:01 | 27.03.14 г.
<p>
	Научно-технологичният парк ще се строи върху бившите военни терени на 4-ти км в София. <em>Снимка: sofiatech.bg</em></p>

Научно-технологичният парк ще се строи върху бившите военни терени на 4-ти км в София. Снимка: sofiatech.bg

Към средата на годината се очаква да започне строителството на София Тех Парк, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на научно-технологичния парк Елица Панайотова.

Приключени са три от шестте обществени поръчки за проектиране и строителство на сградите. Предстои да бъдат приключени процедурите и за други три сгради – т. нар. експлораториум, където различни нови технологии и иновации ще бъдат демонстрирани на широката общественост, лабораториите и паркинга.

Очакванията са научно-технологичният парк да бъде завършен към края на 2015-2016 г., допълни Панайотова. Подготвя се и рекламна кампания, с която проектът да бъде представян пред бизнеса, за да привлича нови обитатели.

Засега сигурни обитатели на техпарка са компанията за изработване на катерачни стени Walltopia, софтуерната компания Haemimont и германската компания за полупроводници ZMDI. ZMDI Eastern Europe планират да преместят в техпарка офиса си в София заради плановете за разрастване на компанията, а Walltopia ще инвестира 15 млн. лева в новия си централен офис и център за научно-изследователска дейност, който ще се намира на територията на парка. Инвестицията е на самата компания, като предстои да бъдат обявени търговете за строителство.

Панайотова допълни, че се водят разговори с още две компании от ИКТ сектора.

Научно-технологичният парк – платформа за предприемачество и иновации

Първоначалните разговори за осъществяването на проекта за научно-технологичен парк в София започнаха през 2010-2011 г. Самото дружество, което е 100% собственост на икономическото министерство, беше регистрирано през 2012 г. В края на същата година дружеството получи финансиране от оперативната програма „Конкурентоспособност“, а в началото на 2013 г. подписа и договора за финансирането.

Безвъзмездната помощ за осъществяването на проекта е 42,5 млн. евро, а националното съфинансиране – 7,5 млн. евро.

Научно-технологичният парк ще се строи върху бившите военни терени на 4-ти км в София. Имотът с площ 270 дка беше прехвърлен от правителството на ГЕРБ от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката за изграждането на техпарка.

Предвижда се да бъдат построени 11 лаборатории, от които да се възползват учени, компаниите в технологичния парк и малкия и среден бизнес, който не може да си позволи изграждането на скъпи лаборатории за научна и развойна дейност. Ще се изгради и „инкубатор“ за стартиращи компании, посетителски център, където ще е разположен експлораториумът, парк, спортна площадка, паркинг, както и иновационен форум, където ще се състоят различни събития, лекции и обучения за по-широка аудитория, обясни Елица Панайотова.

Технологичният парк се осъществява съвместно с Българската академия на науките (БАН), Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет в София и Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Дейността си технологичният парк координира и с фондовете за стартиращи компании LaunchHub и Eleven, за да осигури съвременна инфраструктура за бизнеса в сферата на високите технологии (ИКТ, енергия и приложни науки).

Приоритетен проект

Проектът за техпарка е един от ключовите по оперативната програма „Конкурентоспособност“ за програмния период до 2013 г. и ще остане такъв и през сегашния програмен период (2014-2020 г.), коментира Ели Милушева от главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в икономическото министерсво.

Милушева подчерта, че иновациите, научно-изследователската дейност и предприемачеството ще са приоритетни за новата оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Все още обаче няма яснота за бюджетите по отделните приоритетни оси на програмата, както за окончателния размер на общия ѝ бюджет, тъй като партньорското споразумение все още не е изпратено официално в Европейската комисия.

Индикативният бюджет по новата програма „Конкурентоспособност“ е 1,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още