IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът подаде сигнал до прокуратурата заради незаконния ПУП Бяла-север

ПУП е приет от Общинския съвет в Бяла в нарушение на екозаконодателството

14:44 | 21.10.14 г.
Екоминистърът подаде сигнал до прокуратурата заради незаконния ПУП Бяла-север

Служебният министър на околната среда Светлана Жекова е подала сигнал до Върховната административна прокуратура заради незаконния подробен устройствен план (ПУП) Бяла-север, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Жекова обеща на граждани да сигнализира Прокуратурата за приетия в нарушение на екозаконодателството ПУП, който на практика разрешава мащабно строителство в Карадере.

Районът обаче трябва да бъде защитена зона в екомрежата НАТУРА 2000. Зоната все още не е обявена от българските власти, заради което страната ни е застрашена от нова наказателна процедура в сферата на околната среда, ако не се спазят установените от Европейския съюз (ЕС) срокове.

Жекова иска ПУП Бяла-север да бъде обявен за нищожен, тъй като Общинският съвет в Бяла го е одобрил в нарушение на нормативната уредба по околна среда и устройство на територията.

В мотивите си Жекова изтъква, че е извършена проверка, следствие на която е установено, че за ПУП-ПР „Бяла-север“ не е внасяно искане до компетентния орган по околна среда за преценяване на необходимостта и обхвата за екологична оценка, въпреки че процедурата е била задължителна.

Одобряването на плана предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство, но без екологична оценка това може да доведе до значителни отрицателни въздействия върху компонентите на околната среда и риск за човешкото здраве, посочва още екоминистърът в сигнала си.

Още през 2007 г. са подавани сигнали до Варненската окръжна прокуратура заради незаконния ПУП, но до момента няма никакъв отговор.

Миналата седмица директорът на РИОСВ - Бургас Антоний Иванов оттегли решението си за изграждането на луксозен къмпинг на Карадере без Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), след като същото това решение беше разкритикувано от Жекова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още