IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жекова: Решението за строеж край Карадере трябва да бъде отменено

Ще бъдат предприети мерки за решаване на възникналия казус, посочи служебният екоминистър

18:22 | 10.10.14 г.
Жекова: Решението за строеж край Карадере трябва да бъде отменено

Смятам, че това решение трябва да бъде отменено със съответните обосновани мотиви, заяви служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова. Повод за нейния коментар стана издаденият административен акт от директора на РИОСВ – Бургас, който дава зелена светлина за строителството на проекта Black Sea Gardens на компанията "Мадара Юръп".

Жекова посочи като основна причина липсата на оценка на кумулативния ефект спрямо други инвестиционни предложения в района.

Тя съобщи още, че ще бъдат предприети мерки за решаване на възникналия казус, както и че ще бъде подаден сигнал до прокуратурата за извършване на проверка относно наличието на основания за искане за обявяване на нищожност на ПУП-ПР на зона за отдих "Бяла-север", в която е включена и местността "Карадере".

От Министерство на околната среда и водите (МОСВ) посочиха, че една от предприетите вече мерки е изпращането на писмо до кмета на община Бяла Анастас Трендафилов с копие до РИОСВ – Бургас, Министерството на регионалното развитие и Дирекцията за национален строителен контрол.

В момента се подготвя и писмо до директора на РИОСВ – Бургас, с което ще бъдат дадени указания инвестиционните намерения в района да се подлагат на по-задълбочени оценки относно степента на въздействието върху компонентите на околната среда, с оглед формулиране на по-пълни и точни мотиви и вземане на обективни решения.

По-рано в петък на инициирана от министър Жекова среща са били изслушани становищата на всички заинтересовани страни и запозна представителите на "Да спасим Карадере", Национална асоциация "Българско Черноморие", Сдружение "Природата за хората и регионите" с предприетите до момента действия от страна на МОСВ и с предстоящите мерки по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още