IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши сделката за стоков базар "Илиянци"

Австрийската група Immofinanz излиза от фирмата собственик на базара съгласно плана си за преструктуриране и напускане на нестратегическите пазари

08:42 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Стоков базар &quot;Илиянци&quot;</em></p>

Снимка: Стоков базар "Илиянци"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за стоковия базар „Илиянци“.

Австрийската компания Immoeast, която е част от групата Immofinanz, излиза  от стоков базар „Илиянци“. Купувач на дела на австрийската фирма е дружеството “Джи Стар” ООД – партньор на другия акционер в базара - “Бул Проперти” ООД, който държи 51%. 

Припомняме, че Immofinanz направи мащабни инвестиции на пазарите на имоти в Източна Европа, включително и в България, преди кризата от 2008-2009 г. Вложенията на фирмата и донесоха сериозни загуби. Отделно името на компанията се забърка в серия скандали за злоупотреби със средства на акционерите, заради които беше изгонен и разследван изпълнителният ѝ директор и основател. 

Междувременно Immofinanz обяви сливане със строителната компания CaImmo, което обаче в края на миналата година реши да отложи до 2018 г. Групата все пак започна преструктуриране на бизнеса, като продава активи на всички нестратегически пазари от Източна Европа, включително България, Румъния, Украйна.

Концентрация на собствеността

Собственик на стоков базар “Илиянци” е фирмата “Булреал” АД. Досега Immoeast държеше 49% от “Булреал”, а останалите 51% са собственост на “Бул Проперти” ООД. 

„Джи Стар“ е притежава 23% от „Бул Проперти“ (115 хил. лева от общо 500 хил. лева капитал), вижда се от решението на антимонополния регулатор, в което са описани участниците в сделката и пазарните им позиции.

След сделката „Джи Стар“ ще контролира 49 % от капитала на собственика на стоков базар „Илиянци“, а „Бул Проперти“, в което „Джи Стар“ е акционер, ще запази дела си от 51% от дружеството.

„Джи Стар“ упражнява и непряк съвместен контрол върху „Булфелд“ ЕООД – фирмата, която управлява търговския център Paradise на бул. „Черни връх“ в София.

“Булреал” придоби едноличен контрол върху стоковия базар “Илиянци” през 2007 г., когато купи от Министерството на икономиката последната акция от дружеството. Компанията влезе в стоков базар “Илиянци” още през 2005 г., като купи дела на Кирил и Георги Домусчиеви в дружеството.  

Според КЗК общ пазарен дял под 15% на предприятията участници на съответния пазар или 25% на всеки от съответните пазари, на които оперират предприятията (ако не са конкуренти) не е притеснителен и презюмира, че в тези случаи операцията няма потенциал да възпрепятства съществено конкуренцията.

След направено проучване на пазара и бизнеса на участниците в сделката антимонополният регулатор констатира, че дяловете им са значително под индикативните 40%, които се считат за границата, определяща господстващо положение на пазара.

КЗК констатира, че заради непрекия контрол, който „Джи Стар“ и в момента упражнява върху „Булреал“ чрез свързаното дружество „Бул Проперти“ на практика няма да има реална промяна на пазара и няма да се стигне до влошаване на конкуренцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още