IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Immofinanz отлага сливането си с CA Immo до 2018 г.

Компанията има опасения за продажбата на търговските ѝ центрове в Русия, вероятно ще чака по-добри цени

09:03 | 21.12.16 г.
<p>
	Австрийската инвестиционна компания иска да се концентрира върху основните си пазари на офиси и търговски площи - Австрия, Германия и Полша.<em> Снимка: Immofinanz</em></p>

Австрийската инвестиционна компания иска да се концентрира върху основните си пазари на офиси и търговски площи - Австрия, Германия и Полша. Снимка: Immofinanz

Австрийската инвестиционна компания Immofinanz AG отлага сливането си със строителната компания CA Immobilien Anlagen AG (CA Immo) до 2018 г., тъй като групата не е сигурна в продажбата на търговските ѝ центрове в Русия, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu, като се позовава на съобщение на инвестиционната група.

Мегасливането беше обявено в началото на тази година, след като Immofinanz придоби оставащия дял от 26% от CA Immo от O1 Group и Terim. Сделката трябваше да приключи до края на тази година.

Трансакцията беше обвързана обаче с продажбата на нестратегически активи на Immofinanz, която иска да се фокусира върху инвестициите в офиси и търговски площи в Австрия, Германия и Полша.

Компанията наскоро се договори да продаде дела си в стоков базар „Илиянци“ като част от процеса по оптимизация на активите си и сливането на партньор на другия акционер - фирмата “Джи Стар” ООД. Така собствеността на стоков базар „Илиянци“ се окрупнява и концентрира в ръцете на Йосиф Блаошвили, Арие Мегре и Паата Гамгонеишвили, които притежават и мол Paradise в София, както и още една съседна сграда.

Изданието посочва ,че вероятното решение на Immofinanz да отложи сливането е заради очаквания ръст на продажните цени на активите на компанията в Русия заради процеса по икономическа стабилизация, който се наблюдава в страната.

Австрийската група се сблъска с тежки загуби заради инвестициите си в Москва. Тя притежава пет търговски центъра, които пострадаха сериозно заради отслабването на руската икономика след въвеждането на санкциите заради анексирането на Крим през 2014 г. и последвалия спад на цените на петрола.

Компанията намали и наемите на търговците само и само да ги запази, което допълнително потопи резултатите от дейността ѝ в Русия, припомня изданието. Така се стигна до обременяване на търговските центрове с дългове за около 700 млн. евро, а балансовата им стойност се стопи до само 1,1 млн. евро.

Отделно вероятно и влошаването на финансовите резултати на Immofinanz са стопирали сливането. За тази финансова година компанията отчете разширяване на загубата до 154,4 млн. евро от 133,2 млн. евро година по-рано. Влошаването идва основно по линия на преоценките на активите в чужда валута, от които най-големи загуби от преоценки са натрупани именно от търговските центрове в Москва.

Въпреки влошаването на резултатите обаче компанията не се отказва от плановете да даде дивидент от 6 цента на акция за финансовата 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още