IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите жилищни условия струват на държавите от ЕС 194 млрд. евро годишно

Необходимите инвестиции за решаване на проблема са 295 млрд. евро, сочи доклад

08:40 | 12.08.16 г.
<p>
	Най-често проблемите с жилищата в ЕС са структурни - например влага, течове, стари врати и прозорци и т.н. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Най-често проблемите с жилищата в ЕС са структурни - например влага, течове, стари врати и прозорци и т.н. Снимка: архив, Ройтерс

Лошите жилищни условия струват на икономиките на Европейския съюз (ЕС) 194 млрд. евро всяка година в сферата на здравеопазването, социалните услуги и загуба на производителност.

Това показва изследване, поръчано от Европейския парламент (ЕП), осъществено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), цитирано от онлайн изданието euractiv.com.

“Лошите жилищни условия имат отрицателно въздействие върху здравето, а в резултат водят до по-голяма уязвимост при злополуки и имат отрицателно въздействие върху производителността и икономическите резултати”, пише в доклада.

Решаването на проблема би струвало общо 295 млрд. евро. Разходите обаче биха могли да бъдат възстановени посредством различни механизми след около 18 месеца, изчисляват експертите. Компенсациите се очаква да дойдат най-вече от намалени медицински разходи и повишаване на ефективността.

В някои държави – например Испания, Гърция и Унгария, разходите може да бъдат възстановени и за по-малко от година.

В доклада се отбелязва, че качеството на жилищата в ЕС се подобрява в последните няколко години. В определена част от европейските домове обаче продължават да съществуват определени проблеми, например с изолацията или отоплението.

Като цяло само 3% от гражданите на ЕС са лишени от основни удобства в жилищата, като тоалетни или душове. Различията между отделните държави обаче са сериозни. В Румъния например 22% от населението не разполага с тоалетна или баня.

По-широко в ЕС са разпространени структурните проблеми с жилищата – например влага. Общо 12% от населението на съюза живее в домове с течове, а 9% - с изгнили врати и прозорци. В Кипър например повече от половината от населението съобщава за подобни структурни проблеми, докато в Швеция и Австрия за такива съобщава един на всеки 10 души от населението.

“Премахването на недостатъците и проблемите на жилищата е дългосрочна инвестиция, която ще донесе краткосрочни и дългосрочни социални и икономически дивиденти. Положителните резултати не се ограничават само до здравето, но само в този сектор спестяванията може да достигнат 9 млрд. евро още за първата година”, посочват се в доклада.

Европейският парламент препоръчва да се предприемат действия, като например подобряване на събирането на данни на национално ниво, за да се организира голяма възвръщаемост на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още