IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech движи възхода на S&P 500, но и други сектори трябва скоро да се задействат

Част от секторите изглеждат все по-интересни за инвеститорите

13:33 | 10.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това, че акциите на технологичните гиганти няма да спрат да поскъпват, е нещо, в което инвеститорите вярват, откакто започна последното рали на фондовия пазар чрез октомври 2022 г.

Предвид невдъхновяващите перспективи за отчетите за останалата част от годината, вероятно ще са необходими други части от пазара, ако искаме цените на акциите да продължат да растат, пишат Джиран Витенщайн и Джесика Метън за Bloomberg.

"За да има подобна възвръщаемост за пазара, трябва да има по-широко участие", коментира Кийт Лърнър, инвестиционен директор и главен пазарен стратег в Truist Advisory Services.

Изглежда, че това може да се случи. Въпреки че се очаква растежът на печалбата на технологичните гиганти да се забави значително, смята се, че индустрии като здравеопазване и суровини ще запишат ръстове от около 25% на печалбата до четвъртото тримесечие, след като отчетоха спад от над 20% и повече през първото тримесечие.

"Мисля, че тези сектори започват да изглеждат доста интересни и говоря за енергетиката, суровините, потребителските стоки, които не са от първа необходимост, промишлеността и финансите", коментира Ошун Куон, капиталов стратег в Bank of America."Смятам, че всички тези циклични сектори ще са по-добре през второто полугодие".

Тази ротация изглежда вече в ход. В BofA клиентите са изтеглили почти 2,2 млрд. долара от технологични акции през седмицата, приключила на 31 май, на второ място сред най-високите стойности в данните на банката от 2008 г. насам. Най-големият приток на клиенти е бил в сектора на потребителските стоки от второстопенно значение, който е нараснал с 1,9% тази година, нареждайки се втори по лошо представяне в S&P 500.

Пазарът на стоки от второстепенно значение традиционно е огромен двигател на ръста на S&P 500, коментира Майкъл Каспър, капиталов стратег в Bloomberg Intelligence.

Няма отказ от технологиите

Нищо от това не подсказва, че инвеститорите ще или трябва да се откажат от технологичните гиганти. S&P 500 е нараснал с 12% тази година, петте му най-големи компании - Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet и Amazon, са отговорни за повече от половината от този ръст, тъй като пазарите все още са омаяни от бума на изкуствения интелект. 

В процеса тези пет компании добавиха заедно пазарна стойност за 2,9 трлн. долара през 2024 г. Това помогна до този момент секторът за информационни технологии да бъде най-големият в S&P 500, с тежест от 31%. Следващата най-близка група са финансите и здравеопазването с по 12 на сто.

Нещо повече, не изглежда технологичните компании да са приключили с растежа. Просто темпът, с който се увеличава печалбата им, се забавя. След три поредни тримесечия със скок на печалбата от над 44%, се очаква петте най-големи компании в S&P 500 да запишат повишение от едва 29% през второто тримесечие, преди забавянето да стане още по-голямо през втората половина на годината, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

"Все още смятаме, че технологичните гиганти ще се представят по-добре от пазара, но на едно по-умерено ниво", казва Лърнър. "Инвеститорите ще продължат да се придържат към тези компании, които са висококачествени, имат силен паричен поток и много пари". 

По много начини компаниите страдат от миналия си успех, докато силните им резултати за 2023 г. предлагат неблагоприятна база за сравнение тази година. Но компаниите все още увеличават печалбата си и постигат добри маржове след агресивните мерки за съкращаване на разходите.

Големи очаквания

"Върху технологичните гиганти тежи това дали ще оправдаят високите очаквания", твърди Адам Сара, основател на 50 Park Investments. "В противен случай пазарът ще е принуден да калибрира отново и да разпродаде, особено ако ръстът на печалбата от други сектори не се подобри оттук насетне". 

Част от предизвикателството за технологичните инвеститори е, че акциите вече са доста скъпи. Nvidia е оценена 40 пъти над печалбата, прогнозирана за следващите 12 месеца, в сравнение с 21 пъти за S&P 500. Дори Alphabet, която е сравнително по-евтина при 21 пъти, се търгува над средното за последните 10 години.

"Докато тези нетехнологични сектори започват да увеличават печалбата си, премията, която инвеститорите плащаха за технологиите ще спадне на относителна база в сравнение с други сектори", казва Куон от BofA.

Налице е и възникваща асиметрия в посоките на акциите на Big Tech, тъй като перспективите за резултатите на компаниите се различават.

Тъй като инвеститорите се фокусираха върху изкуствения интелект, Nvidia се извиси над всички, поскъпвайки със 144% на борсата тази година и продължава да е най-добре представящата се в S&P 500. Цената на акциите на компанията майка на Facebook - Meta Platforms, се изкачи с 25%, а на Amazon напреднаха с 21%. От своя страна, Microsoft не успява да се справи с този темп и расте с едва 13 на сто. Да не забравяме и борещата се с проблеми Apple, която прекара по-голямата част от годината на червено и е записала едва 2,3% повишение на борсата за 2024 г.

„Основните бизнес направления на всяка от тези компании вече не се движат в същата посока, както по време на възстановяването от пандемията, така че това също води до забавяне на печалбата“, каза Каспър от BI. „Акциите на Великолепната седморка вече не се движат като един вездесъщ блок и това вреди на потенциала им за печалба като кохорта, тъй като търговията вече не е така стабилна.“

Избор на сектори

Разчитането на подкрепа от останалата част от пазара обаче носи своите рискове. Маржовете на компаниите в здравеопазването например са нестабилни въпреки ентусиазма за лекарства против затлъстяване, тъй като групата все още се бори с обвинения от големи фармацевтични компании. Междувременно ръстът на печалбите на сектора за допълнителни потребителски стоки се движи само от няколко компании, като Amazon и търговеца на дребно за домашни ремонти Home Depot.

Това означава, че повече сектори извън тези ще трябва да отчетат ръст на печалбите, особено допълнителните потребителски  стоки и тези, които са тясно свързани със здравето на икономиката: промишлеността и финансите, твърди Каспър. Във всяка от тези групи обаче съществуват рискове.

„Консенсусните прогнози за резултатите са доста лоши за повечето търговци на дребно, които не се казват Amazon“, посочва той. „Финансовият и индустриалният сектор може да ускорят темпото си, въпреки че регионалните банки все още са изправени пред махмурлука от колапса на Silicon Valley Bank“.

В крайна сметка успехът на фондовия пазар през 2024 г. все пак може да се сведе до Big Tech, пряко или косвено. Тъй като се очаква изкуственият интелект да има трансформиращо въздействие върху толкова много индустрии, технологичното развитие вероятно ще се разпростре в други части на икономиката, повишавайки цените на тези свързани акции.

„Докато големите технологични компании продължават да изпълняват прогнозите си за печалба, това е добър знак за икономиката“, казва Сархан от 50 Park. „Което ще помогне за по-нататъшно поскъпване на акциите, защото има други индустрии извън технологиите, които ще се възползват от изкуствения интелект.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още