IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ слага лимити на разходите по програмата за саниране

Общините задължително ще се съобразяват с референтни стойности за отделните дейности при обявяването на обществените поръчки

12:23 | 23.09.15 г. 1
МРРБ слага лимити на разходите по програмата за саниране

Заради големия интерес към националната програма за саниране на панелните и ЕПК блокове Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага да се въведат референтни стойности за отделните дейности по осъществяването на обновяването.

Това става ясно от проект на постановление, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 2 октомври.

Референтните стойности ще са всъщност ориентировъчни средни цени за отделните дейности по обновяването – техническо и енергийно обследване, проектиране, строителни работи. Предвижда се те да бъдат публикувани на сайта на министерството, а общините ще трябва задължително да се съобразяват с тях при подготовката и обявяването на обществените поръчки. Ако не го направят, разходите над тези референтни стойности няма да се признават, става ясно от доклада на ведомството.

Въвеждането на референтни стойности за отделните дейности от процеса по саниране на жилищните сгради е с цел по-ефикасно разходване на средствата по програмата с общ бюджет 1 млрд. лева, осигурени със заемен ресурс. Стойностите ще се актуализират на всеки три месеца при необходимост.

За общините остава задължението да провеждат обществените поръчки така, че всяка сграда да се обновява от различни фирми, за да се осигури повече работа на повече строителни компании, предимно по-малки.

Разходите за изготвяне на техническо обследване, технически паспорт и обследване за енергийна ефективност са с лимит до 100 млн. лева, което е 10% от общия наличен финансов ресурс по програмата. Този лимит също ще се следи и може да се промени при наличие на свободен ресурс и в зависимост от броя сгради.

Залага се и изискване за непредвидени разходи, което ще залегне и в договорите с изпълнителите – максимум 10% от стойността на строително-монтажите работи. Непредвидените разходи ще се отчитат при окончателното плащане, като ще се признават само разходи за възлагането на допълнителни работи в резултат от настъпването на непредвидени обстоятелства.

Припомняме, че новата национална програма за саниране беше обявена от правителството в края на 2014 г. и влезе в сила от март т.г. С финансиране от програмата през тази година могат да се обновяват големите жилищни блокове, строени по индустриален способ, като е предвидено през следващите години програмата да обхване и по-малките блокове, вкл. и други видове строителство.

Основна роля за изпълнението на програмата имат общините – те отговарят за провеждането на обществените поръчки и контрола на строителните дейности. Финансирането се осъществява през Българската банка за развитие.

От доклада на регионалното министерство става ясно, че към момента са регистрирани близо 2 300 сдружения на собствениците. Има подадени близо 1 600 искания за сключване на договори, от които са сключени 1 450 договори за целево финансиране между общината, областния управител и Българската банка за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още