IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се променя предназначението на земите при строителство на малки обекти

За изграждане на инфраструктура, която не променя ползването на земите, също няма да се иска промяна на предназначението на терените

16:05 | 14.04.15 г.
Няма да се променя предназначението на земите при строителство на малки обекти

Няма да се изисква промяна на предназначението на земеделски земи при проектиране и строителство на технически обекти с много малка площ и обекти, които не засягат основните функции на земята.

Това се предвижда в предложенията за промени на Закона за опазване на земеделските земи, които са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се изпращат до 22 април.

Съгласно сега действащата нормативна уредба промяна на предназначението на земи се изисква и за изграждането на обекти, които са с много малка площ или такива, които като цяло не засягат основните функции на земята. Провеждането на процедури за промяна на предназначението на земите за изграждането на такива обекти излишно натоварва, както инвеститорите, така и администрацията, включително и с финансови разходи, посочва се в мотивите на вносителите.

Предлага се без промяна на предназначението на земеделски земи да могат да се изграждат съоръжения към линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на терена, чиято застроена площ, заедно с прилежащата територия на всяко едно от тях е до 15 кв.м. Така ще се предотврати забавянето на строителството на инфраструктурни обекти.

Няма да се извършва и процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране при промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди, предвидена с влязъл в сила общ устройствен план и в случаите на предоставена концесия с решение на Министерския съвет.

С поправките в закона се предлага още да отпадне необходимостта от утвърждаване на подземни и надземни трасета за проектиране поради факта, че при тяхното преминаване/прокарване не се засяга съществено земеделската земя и не се променя нейното функционално предназначение.

С промените в закона се предвижда също така министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице да съгласува само проектите за рекултивация на сгуроотвали, сметища и други депа за отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците, както и хвостохранилища. Останалите рекултивации ще се съгласуват с министъра на земеделието и храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още